Social

Un tânăr din Făurei participă la proiectul Crescut pe Muzică

Un tânăr din Făurei participă la proiectul Crescut pe Muzică

Acum o lună se lansa proiectul Crescut Pe Muzică prin care organizatorii și trainerii și-au propus să găsească și să lucreze împreună cu 20 de adolescenți ce provin din familii de muzicieni tradiționali din toate zonele țării.

Aceștia au finalizat seriile de ateliere pe Zoom cu cei șase traineri și urmează să termine temele date, care vor fi expuse în expoziția online de pe 15 august. Prin ele au cercetat istoria familiei și comunității din care fac parte, chestionând importanța păstrării și prezentării tradițiilor locale.

La atelierele Crescut Pe Muzică au participat 20 de tineri muzicieni din toată țara, cântăreți la trompetă, saxofon, bariton, clarinet, caval, acordeon, harmoșcă și tobe. Printre ei se numără și adolescenți dansatori în ansambluri populare.

Atelierele au arătat că adolescenții, majoritatea provenind din mediul rural, au competențe digitale și vor să ducă tradiția muzicii sau a dansului mai departe.

Cu ajutorul trainerilor, tinerii au făcut interviuri, fotografii și scurte documentare despre ei și oamenii de la care au învățat să cânte sau să danseze. Aceste materiale vor fi expuse în expoziția online de pe 15 august.

La atelierele susținute pe Zoom tinerii au fost inițiați și ghidați să creeze propriile materiale documentare. Prin aplicațiile și temele propuse, ei au cercetat istoria familiei și comunității din care fac parte, chestionând importanța păstrării și prezentării tradițiilor locale. În proces, tinerii au arătat că au competențele digitale necesare vremurilor în care trăim și că globalizarea educației este posibilă, atât timp cât există acces printr-un smartphone și o conexiune bună la internet.

Atelierele nu au fost lipsite de provocări, tinerii din mediul rural au avut probleme de conexiune la internet, chiar și de semnal. Au fost și multe momente plăcute, de exemplu atunci când participanții s-au intervievat reciproc, au avut discuții aprinse despre geneza unor anumite stiluri muzicale sau au cântat la trompetă, fluier și harmoșcă. Aceste momente au fost surprinse și puse pe Tik Tok https://tinyurl.com/ybd83ox5.

Descoperirea participanților

Participanții la ateliere au fost găsiți și contactați în pricipal prin intermediul rețelei stabilite acum cinci ani de inițiatoare proiectului Crescut Pe Muzică, Simona Constantin. Pe atunci Simona lucra la o cercetare pe teren în vederea lansării unui catalog cu ultimii lăutari din țară. Cei 20 de copii și adolescenti găsiți din toată țara cântă sau dansează și sunt activi în domeniul patrimoniului imaterial al muzicii tradiționale, din regiunea în care trăiesc.

Participanții Crescut Pe Muzică – cine și de unde sunt

Din Muntenia, chiar din Călărași, locul unde-și are sediul Asociația ACCES, entitate ce stă la baza organizării proiectului, provine acordeonistul Lucian George. Bucureștiul este reprezentat prin Ștefan Milutinovici, un tânăr cântăreț la fluier și caval, care și-a găsit timp pentru ateliere în timp ce dădea BAC-ul și se pregătea pentru admiterea la Conservatorul din Brașov, unde a și fost admis. Din Brăila, mai exact din Făurei este acordeonistul Florinel Caraivan, adolescent care a venit ulterior în proiect și care a suprins organizatorii și trainerii prin gradul mare de implicare.

Dobrogea face parte din proiect prin cântăreața la harmoșcă din comunitatea rușilor lipoveni, Alexandra Listrat (14 ani) din Sarichioi (Tulcea), care a dat admiterea la liceu chiar în timpul atelierelor, dar și prin Gabriel Gheorghe un acordeonist de 14 ani din Constanța care s-a apucat de muzică, inspirat de unchiul său.

Mulți dintre participanți sunt din zona Moldovei, din Vaslui sunt trei băieți de pe lângă comunitatea creată în jurul Fanfarei de la Valea Mare. Andrei Stoica și Ionut Alexandru cântă la trompetă, iar Mădălin Mavroianu (13 ani) la bariton. Mai sus, chiar din satul Fanfarei 10 Prăjini, vin trei muzicieni: Andrei Viziru care cântă la tobe și este foarte activ pe Tik-Tok, Leonard Radu, cel mai tânăr muzician din proiect, cântăreț la trompetă și Alex Panțiru, saxofonist. Din Suceava participă Ionuț Pîntiuc (16 ani), adolescent pasionat de trompetă, care face parte din taraful condus de Dan Lăcătuș, alături de clarinetistul Iulian Harbaca și trompetistul Alexandru Boicu. Tot din zona Sucevei este și Gabriel Marin (18 ani), trompetist din satul Mironu, care deși nu a participat la ateliere pentru că mergea la muncă, a ținut legătura cu echipa proiectului prin telefon și a pregătit materiale despre muzicienii din sat.

Transilvania este pe harta proiectului prin Darius Jecan, dansator într-un ansamblu de muzică populară din comuna Frata. Din regiunea Maramureș, din orașul Carei (Satu Mare) participă două soliste și dansatoare de muzică populară, Claudia Silaghi și Andreea Abrudean. Din județul Bistrița Năsăud, orașul Sângeorz-Băi, proiectul va arăta viața muzicală a Florinei și Ioanei Gabor, soliste cu experiență de cinci ani în dansuri populare, care acum fac și dansuri contemporane și îmbină tradiția cu prezentul.

Pregătirea expoziției de pe 15 august

În timpul rămas pâna la expoziția online de pe 15 august, participanții vor termina materialele începute și se va începe lucrul la site-ul ce va găzdui expoziția. După lansare se vor organiza câteva evenimente tip Artist Talk cu participanții și alte două mese rotunde cu profesori și partenerii culturali.

Pe Facebook și Instagram există descrierile fiecărui participant în parte și momente din evoluția proiectului, iar pe Tik-Tok vor apărea clipuri ce descriu o zi din viața fiecăruia dintre ei.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •