Cultura

Teatrul ”Maria Filotti” participă cu două spetacole la Festivalul Național de Teatru

Teatrul ”Maria Filotti” participă cu două spetacole la Festivalul Național de Teatru

Teatrul „Maria Filotti’’  participă in Festivalul Național de Teatru, ediția 2019,  cu două spetacole. TRUE WEST de Sam Shepard, regia Vlad Cristache, se va juca duminică 20 octombrie de la ora 21.00  la Sala Majestic – Teatrul Odeon, iar BEFORE BREAKFAST de Eugene O’Neill, regia Andrei și Andreea Grosu, se joacă luni 21 octombrie,  de la ora 18.00 și 21.00,  la UNTEATRU -București.

Au fost selecționate 41 de spectacole în ediția Festivalului Național de Teatru ajuns la ediția cu numărul 29, provenind de la 32 de teatre și companii teatrale din România,  produse în stagiunea 2018-2019.

Selecția a fost făcută pornind de la o stagiune complicată pentru teatrul românesc: unele premiere nu au mai avut loc, alte premiere au avut o întârziere mare față de programările inițiale – dar bine că au putut apărea, într-un final, pe scenă. Însă toate aceste probleme au făcut ca oamenii de teatru să se concentreze foarte atent pe munca lor. Sunt spectacole foarte variate, sunt trupe și artiști selecționați pentru prima oară care vor veni în FNT la București, sunt universuri umane și dramaturgice foarte diferite. Iar numărul spectacolelor cred că arată că această breaslă este foarte coerentă, foarte atentă la munca pe care o face, foarte concentrată, aș spune. Regizorii sunt într-o continuă căutare de texte noi, sau de accente noi pe texte foarte cunoscute. Am întâlnit foarte multă minuție, multă fantezie, creativitate și mai ales – bucuria de a ne face această meserie. Am vrut să pun în valoare tot ce înseamnă tendințe noi, evoluțiile unor regizori, contactul unor creatori cu anumite colectivități teatrale cu care fie au mai lucrat, fie se întorc și își dezvoltă colaborarea pe alte teatre. Am descoperit locuri minunate în țară și am fost foarte emoționată să văd că o Românie fără cultură nu este posibilă.” – a declarat directorul si selectionerul  Festivalului Național de Teatru, Marina Constantinescu

Cu această ocazie Marina Constantinescu a făcut referiri și la noua identitate vizuală a Festivalului, precizând că aceasta a fost inspirată de o fotografie parte a unei expoziții de la Theàtre de la  Ville din Paris. Fotografia este semnată de artistul Jean Louis Fernandez, care a încercat să surprindă momentele de transformare a chipului actorului în Mască. Noi amănunte despre această imagine vor fi relevate în momentul anunțării spectacolelor internaționale invitate în cea de-a 29-a ediție a FNT, care va avea loc între 18–27 octombrie 2019.

TRUE WEST de Sam Shepard- spectacolul a avut premiera în Festivalul Zile și Nopți de Teatru la Brăila, ediția 2019 și este povestea a doi fraţi care se iubesc şi se urăsc cu patimă, care au ales în viaţă trasee total diferite, fiecare dintre ei invidiindu-l pe al celuilalt, fiecare căutându-şi locul în viaţa celuilalt. Lee şi Austin, unul scenarist de succes, educat şi cultivat, celălalt, vagabondul care a trăit luni întregi în deşert, învăţat să se descurce în orice spaţiu şi-n orice situaţie, de profesie hoţ… aproape analfabet. Austin, tipul tributar societăţii de consum care l-a creat şi pentru care creează, şi Lee, bărbatul sălbatic, neşlefuit, violent în gesturi şi-n limbaj, tulburat, neliniştit, chinuit de ceva ce poartă în el.

Distribuţia: Lee: Emilian Oprea/Austin: Silviu Debu/Saul Aaron: Valentin Terente/Mama : Mihaela Trofimov.   Regia : Vlad Cristache/Scenografia : Andreea Tecla, Mădălina  Niculae

BEFORE BREAKFAST de Eugene O’Neill  a fost selecționat și a participat la importante Festivaluri Nationale și Internationale organizate de teatrele din Oradea , Sibiu , Bucuresti  și va participa   la Festivalul de Teatru Studio de la Pitesti si la Festivalul International de Teatru Daliangshan din China .

Regia: Andrei și Andreea Grosu Cu: Mihaela Trofimov Richard Bovnoczki

„Doi oameni și povestea lor. O cameră înghesuită cu amintiri și o cafea aburindă pe masă. Începe dimineața cum încep toate diminețile, cu trezirea, cu deschiderea ochilor, cu primul cuvânt, cu primul gând, cu speranța unei zile victorioase, cu micul dejun. El, ea și micul lor dejun. Sunt lucruri pe care nu și le spun de frică sau pentru că  nu știu cum. Sunt nerostitele care plutesc prin cameră și care-și fac culcuș în mintea lor,  până la final. Toate au un final și toate o pot lua de la capăt. Lupta în doi e o luptă crudă care nu are un câștigător, amândoi pierd. Sau poate că în zilele cu un mic dejun reușit, se salvează”. spus regizorii Andrei și Andreea Grosu despre spectacolul pus în scenă de ei.

Lista spectacolelor selecționate în FNT 29,  pot fi accesate pe www.fnt.ro.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •