Cultura

Spectacolele Cântăreața cheală și Before Breakfast jucate la două festivaluri naționale

Spectacolele Cântăreața cheală și Before Breakfast jucate la două festivaluri naționale

Stagiunea 2018-2019 aduce Teatrului „Maria Filotti” invitaţii la două importante festivaluri naționale. Actorii teatrului brăilean sunt invitați la Festivalului Comediei Româneşti cu piesa Cântăreața chelă, iar la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu cu piesa Before Breakfast.

Spectacolul ”Cântăreața cheală” de Eugène Ionesco, a fost selectat în cadrul secțiunii concurs a Festivalului Comediei Româneşti – festCO, organizat de Teatrul de Comedie în perioada 25 mai – 2 iunie 2019. Producţie a Teatrului “Maria Filotti” în regia lui Radu Iacoban, piesa a fost vizionata de comisia de selecție a Galei UNITER 2019 și are o distribuție de excepție: Valentin Terente, Ramona Gingă, Silviu Debu, Corina Borş, Adrian Ştefan, Mădălina Anea.

“Cântăreaţa cheală”, scrisă în 1950, constituie debutul fulminant în dramaturgie al lui Eugène Ionesco, piesă care inaugurează teatrul absurdului şi demolează toate convenţiile dramaturgiei tradiţionale, urmată apoi de piesele “Lecţia”, în  1951 şi “Scaunele”, în 1952.

Pe lângă spectacolele selecționate, ediția a XVII-a Festivalului Comediei Româneşti festCO va avea în program spectacole invitate din ţară şi din străinătate, dezbateri, conferinţe, workshop-uri, lansări de carte, expoziţii şi proiecţii film. Anul acesta festivalul va avea si o secțiune dedicată Franței, pentru a marca sezonul cultural franco-român 2019.

FestCO are ca scop promovarea dramaturgiei româneşti şi a celor mai bune spectacole ce au la bază texte de comedie românească. Începând cu 2006 festivalul a devenit competitiv, fiind acordate premii celor mai bune spectacole şi celor mai buni artişti la finalul fiecărei ediţii, în cadrul Galei Comediei Româneşti.

Teatrul ”Maria Filotti” participă cu spectacolul BEFORE BREAKFAST de Eugene O’Neill, în regia semnată de Andrei şi Andreea Grosu, la cea de-a 26-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va avea loc anul acesta în perioada 14-23 iunie, manifestare festivalieră de mare anvergura, considerat al treilea festival de teatru din Europa , după cele de la Avignon (Franţa) şi Edinburgh (Scoţia) .

Spectacolul BEFORE BREAKFAST, o premieră a acestei stagiuni, a deschis cea de a XII a ediție a Festivalului ”Zile și Nopți de Teatru la Brăila”, si reprezintă, atât pentru teatru cât și pentru cei doi regizori, dar mai ales pentru cei doi redutabili actori, Mihaela Trofimov și Richard Bovnoczki, ocazia unei demonstrații teatrale de mare intensitate, emoție și performanță actoricească. Cadrul scenografic, creat cu rafinament de Vladimir Turturică, minimalist dar esențializat și personalizat, devine al treilea ”actor” al acestei drame.

Tema actualei ediţii a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este „a dărui”, iar printre cei care vor primi stele pe Aleea Celebrităților se numără doi mari regizori: Krzysztof Warlikovski și Michael Thalheimer. Sunt invitate  producții celebre de teatru, dans sau muzică, de la „Hamlet” al celebrului regizor Lev Dodin, până la producția „Faust” prezentată de compania Contemporary Legend Theatre din Taiwan. Totodată, anul acesta, în extensia sezonului cultural România-Franța, care a început în decembrie 2018 cu participarea TNRS pe scene Théâtre de la Ville din Paris cu trei spectacole, în  cadrul FITS 2019, vor fi prezente unele dintre cele mai importante teatre franceze.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •