Social

Societate din Braila depistata de inspectorii ITM ca exercita activitati de mediere in vederea angajarii cetatenior romani in strainatate fara a fi agent de plasare

Societate din Braila depistata de inspectorii ITM ca exercita activitati de mediere in vederea angajarii cetatenior romani in strainatate fara a fi agent de plasare

Urmare a actiunilor initiate de ITM Braila privind verificarea persoanelor juridice care desfasoara activitati de mediere si plasare a fortei de munca in strainatate, a fost identificata o societate care exercita activitati de mediere in vederea angajarii cetatenior romani in strainatate fara a fi agent de plasare.

Drept urmare, unitatea a fost sanctionata contraventional cu suma de 40.000 lei si i s-a dispus masura obligatorie de respectare a dispozitiilor legale pentru desfasurarea activitatii de mediere. Respectiva societate comerciala s-a inregistrat cu codul CAEN 7810, pe 28 iunie, dar nu s-a inregistrat la ITM Braila ca agent de plasare forta de munca, conform prevederilor legale.

Societatea a fost identificata in urma postarii unor anunturi pe retele de socializare sau pe site-uri specializate in recrutare forta de munca.

ITM Braila aduce in atentia cetatenilor care apeleaza la agentii de plasare a fortei de munca in strainatate sa consulte site-ul Inspectoratui Teritorial de Munca din fiecare judet, unde sunt afisate societatile care s-au inregistrat conform Legii nr.156/2000. La nivelul judetului Braila sunt inregistrate 7 astfel de societati, dar care nu mai desfasoara o astfel de activitate de mai mult timp.

Reamintim că, în conformitate cu Legea nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate (Legea 156/2000) şi Normele metodologice de aplicare a prevederilor acestei legi, interpunerea altor categorii de intermediari între agentul de plasare, persoana mediată şi angajatorul străin este interzisă. Agenţii de plasare efectuează în mod gratuit activităţi de mediere a cetăţenilor români în vederea angajării în străinătate, fără perceperea de la aceştia de comisioane, tarife sau taxe, iar ofertele ferme din contractele încheiate cu persoane juridice sau fizice, stabilite într-un alt stat decât România, care au calitate de angajator, contractele de mediere şi contractele individuale de muncă trebuie să includă toate elementele prevăzute la art. 11 din Legea 156/2000, inclusiv condiţiile de muncă şi de climă, măsurile de sănătate şi securitate în muncă; asigurarea medicală şi de viaţă a angajaţilor români, în aceleaşi condiţii cu cetăţenii din ţara de destinaţie; acordarea de despăgubiri în caz de boli profesionale, accidente de muncă sau deces; condiţiile de cazare sau, după caz, de închiriere a unei locuinţe şi de asigurare a hranei; condiţiile de transport şi de repatriere a salariaţilor români, inclusiv în caz de boli profesionale, accidente de muncă sau deces; obiceiurile locului şi orice alte aspecte specifice de natură a pune în pericol viaţa, libertatea sau siguranţa salariaţilor români; taxele, impozitele şi contribuţiile care grevează asupra veniturilor angajaţilor cetăţeni români, asigurându-se, după caz, evitarea dublei impuneri sau a dublei perceperi de contribuţii de asigurări sociale; datele de contact ale ambasadelor/misiunilor diplomatice ale României in statul de destinaţie” a precizat Liviu Arhire, inspector sef al ITM Braila.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •