Social

Satul-oglinda sufletului românesc, proiect organizat de Liceul Edmond Nicolau

Satul-oglinda sufletului românesc, proiect organizat de Liceul Edmond Nicolau

ATEN – Asociația de Tineret Edmond Nicolau, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Brăila și Liceul Tehnologic „Edmond Nicolau” Brăila, a organizat la sfârșitul săptămânii trecute Festivalul „SATUL – OGLINDA SUFLETULUI ROMÂNESC”. Gazda evenimentului a fost Sala de spectacole a Palatului Lyra.

Vineri, 18 octombrie, de la ora 13.00 s-au desfășurat două secțiuni ale Festivalului: Cultură și tradiții din satele românești și Bucate alese din străbuni (expoziție gastronomică).

În deschidere au fost rostite alocuțiuni de către reprezentanții conducerii Liceului Tehnologic „Edmond Nicolau” și reprezentanți ai instituțiilor publice locale: Daniela Petre, Inspector școlar pentru proiecte educaționale în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Brăila; Pascu Niculai, Director Executiv D.J.S.T. Brăila; Cornel Săndulescu, Director General S.C. Braicar S.A., iar din partea Bisericii Sf. Antonie cel Mare, preotul Mircea Ciubotaru.

Invitați speciali au fost elevi din Turcia, Polonia și Macedonia, parteneri ai Liceului Tehnologic ”Edmond Nicolau” în Proiectul Erasmus „The mistery lies in QRs – coding and decoding in education”.

Directorul SC Braicar SA, Cornel Săndulescu a vorbit despre importanța tradițiilor satului românesc, acolo unde s-a născut și sportul nostru național, oina. În calitatea sa de oficial al Federației Române de Oină acesta a făcut propagandă acestui sport care ar trebui să fie mult mai bine dezvoltat, în special în mediul rural, acolo unde își are rădăcinile.

Programul artistic a fost asigurat a început cu un microreital susținut de Maria Radu – interpretă de muzică populară, care a prezentat câteva melodii din zona Brăilei. Elevii clasei a XI-a B, coordonator prof. Adina Necoară, au prezentat obiceiul de nuntă ”Bărbieritul mirelui”.

Ansamblul folcloric „Spicul” din Siliștea a prezentat un program de dansuri populare.

Lungu Mirabela – elevă a Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din Odobești a prezentat un moment muzical, apoi a urcat pe scenă Ansamblul folcloric „Garofița” din satul Lanurile, comuna Viziru. Un moment muzical a fost prezentat și de Ivăncuță Claudia – elevă a Școlii Gimnaziale Jariștea din județul Vrancea, urmat de dansurile populare ale Ansamblului folcloric „Mușețeanca” din Însurăței și Ansamblului folcloric „Grâușorul Osmănean” din comuna Unirea. Dudu Ionela – elevă a Liceului Tehnologic Edmond Nicolau a prezentat și ea un moment muzical, iar prima sețiune a Festivalului s-a încheiat cu prezentarea unui alt obicei de nuntă, ”Legătoarea”, moment realizat de elevii clasei a XI-a B, coordonator prof. Adina Necoară.

Scopul proiectului este promovarea și conservarea tradițiilor satului românesc însocietatea contemporană.

Proiectul se încadrează în programul de susţinere a acţiunilor de tineret 2019, finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •