ProBr

S-a descoperit un „buton” de „pornire-oprire” care ar putea anula coma

S-a descoperit un „buton” de „pornire-oprire” care ar putea anula coma
S-a descoperit un "buton" de "pornire-oprire" care ar putea anula coma
S-a descoperit un „buton” de „pornire-oprire” care ar putea anula coma

 

O echipă de cercetători din Statele Unite a descoperit în creierul uman un „buton declanşator” de „pornire-oprire” care poate activa sau dezactiva starea de conştienţă a oamenilor, urmărindu-se astfel o soluţie care ar putea să ajute pacienţii în stare vegetativă să îşi revină din comă, informează dailymail.co.uk.

Echipa de cercetători de la Universitatea George Washington, condusă de medicul Mohamad Koubeissi, a studiat o pacientă cu epilepsie şi a descoperit că impulsurile electrice aplicate într-o anume regiune a creierului au făcut pacienta „să adoarmă” în mai multe rânduri. Apoi, întreruperea stimulării creierului a scos ulterior pacienta din starea vegetativă, fără ca aceasta să îşi mai amintească nimic din ceea ce tocmai se întâmplase, potrivit sursei citate.

Cercetătorii au utilizat în testul clinic stimularea cerebrală cu frecvenţă joasă pentru a încerca să reducă intensitatea convulsiilor din timpul crizelor de epilepsie, iar Mohamad Koubeissi a descoperit că stimularea cu frecvenţă joasă a redus convulsiile pacienţilor cu epilepsie în 92% dintre cazuri, fără afectarea memoriei.

Mohamad Koubeissi a explicat:

Este vorba despre un test clinic inovator, care îşi propune să identifice modalităţile de a reduce convulsiile pacienţilor cu epilepsie localizată în lobul temporal, care nu poate fi tratată cu mijloace medicale, expuşi riscului de declin al memoriei prin extirparea chirurgicală a lobului temporal.

Când cercetătorii au aplicat impulsuri electrice cu frecvenţă înaltă, aceştia au descoperit efectul fascinant de „pornire – oprire”. Stimulând claustrul unei paciente în vârstă de 54 de ani, adică lama de substanţă nervoasă cenuşie din partea inferioară a creierului central, oamenii de ştiinţă americani au descoperit că aceasta şi-a pierdut cunoştinţa. Pacienta nu mai răspundea la comenzi şi se uita în gol, iar ritmul respiraţiei încetinise, dar după ce stimularea claustrului a încetat, pacienta şi-a recăpătat cunoştinţa şi nu şi-a amintit nimic din ceea ce tocmai se întâmplase. Testul clinic a durat două zile. De fiecare dată când claustrul era stimulat, se întâmpla acelaşi lucru, iar un studiu complementar a confirmat că nu era vorba doar despre un efect secundar al convulsiei, conform celor prezentate de echipa de cercetători de la Universitatea George Washington. Ce înseamnă acest lucru? Ar putea însemna că în cazul persoanelor captive în stări inferioare ale conştiinţei, cum ar fi persoanele în comă, regiunea claustrului ar putea fi stimulată pentru recăpătarea stării conştiente.

 

 

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •