Social

Retragerea preventivă de pe piață a produselor congelate aparținând companiei „Greenyard”

Retragerea preventivă de pe piață a produselor congelate aparținând companiei „Greenyard”

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) anunţă, vineri, că firma producătoare Greenyard a retras „pe baza pricipiului precauţiei” toate produsele congelate comercializate de pe piaţa din Europa, inclusiv din România.

„În seara zilei de 5 iulie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a primit notificări din partea a două firme care comercializează produse ale companiei Greenyard, despre decizia companiei producătoare de a retrage toate produsele aflate la comercializare pe piaţa europeană, inclusiv de pe piaţa României, iar în ţara noastră produsele congelate aparţinând companiei au fost retrase de la raft”, anunţă ANSVSA.

În seara zilei de 6 iulie, la ora 18.00, ANSVSA a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje de către Punctul Național de Contact al Ungariei cu privire la includerea României pe lista de distribuție a produselor congelate aparținând companiei „Greenyard” din Ungaria, pentru care s-a inițiat retragerea preventivă în toate statele membre.

Nici în această notificare nu s-au transmis buletine de analiză care să indice prezența Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piața din țara noastră.

Toate noile informații primite au fost diseminate structurilor teritoriale ale ANSVSA implicate, pentru a verifica procedurile de retragere și rechemare a firmelor distribuitoare și a celor care comercializează produsele, incluse pe lista de distribuție comunicată astăzi.

Având în vedere implicarea mai multor state membre în acest caz, Comisia Europeană, prin DG SANTE va organiza, în data de 11 iulie, o teleconferință cu toate statele membre pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situației generată de prezența Listeria monocytogenes în porumbul congelat și, posibil alte legume congelate.

Produse retrase de Penny Market:

Nume produs pe etichetă| Gramaj| Cod de bare:
Fasole verde păstăi tăiată și congelată, 1 kg, 5411683070863 
Mazăre verde congelată, 1 kg, 9120042691217

Producător: Pinguin (în prezent denumit Greenyard)
Țara de origine: Fasole verde păstăi tăiată și congelată – produs în Ungaria
Mazăre verde congelată – produs în Belgia
Nr. lot /Termen de expirare: Toate loturile cu termen de valabilitate până în Martie 2019

Produsele menționate mai sus au fost distribuite în toate magazinele Penny Market.

Detalii referitoare la ceea ce este în neregulă cu produsul: Vă informăm că Greenyard retrage legumele congelate produse in Ungaria în perioada 13 august 2016 și 20 iunie 2018, datorită unei suspiciuni de contaminare cu Listeria monocytogenes. Începând cu 02 mai2018, produsele Pinguin/ Greenyard NU au mai fost comercializate în magazinele Penny Market din România.

Măsuri pentru consumator: Dacă inca mai dețineți astfel de produse, vă rugăm să le returnați în orice magazin Penny Market. Chiar dacă nu mai dețineți bonul fiscal care atestă cumpărarea acestora, veți primi contravaloarea produselor.

Produse retrase de Metro:

242119 METRO Chef Amestec de legume Mexican congelat 2,5kg

267821 METRO Chef Porumb dulce congelat 2,5kg

„Dacă ați achiziționat aceste produse de la noi în perioada 13 August 2016 – 5 Iulie 2018, vă rugăm să le returnați la magazin, urmând să vă erestituită contravaloarea lor.

Motivul retragerii de pe piață a celor două articole îl constitue suspiciunea unei contaminări microbiologice (Listeria monocytogenes),contaminare ce ar putea prezenta un risc pentru produsele care nu sunt tratate termic înainte de a consumate”, a transmis compania.

Produse retrase de Lidl:

„Greengrocer / Freshona” Spanac preparat cu smantana, 450 g“

„Freshona” Fasole galbena taiata, 450 g“

Produsele mai sus menționate ale grupului belgian Greenyard N.V. au fost vândute de către Lidl România.

Produsele pot fi returnate în toate magazinele Lidl. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

„Retragerea produselor s-a făcut preventiv, pe baza principiului precauţiei. Precizăm că până în acest moment, ANSVSA nu a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, de modificări ale situaţiei comunicate ieri de ANSVSA, care să implice şi România”, mai precizează ANSVASA.

Potrivit Autorităţii, „nu s-au primit informaţii oficiale şi nici buletine de analiză care să indice prezenţa bacteriei Listeria Monocytogenes în produsele congelate de pe piaţa din ţara noastră, însă, cu toate acestea, ANSVSA a dispus prelevarea de probe din produsele firmei respective, produse retrase de la comercializare şi reţinute oficial.

„În conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu procedurile ANSVSA, operatorii vor transmite Autorităţii anunţul privind rechemarea produselor cu detalii despre produse şi recomandări pentru consumatori, care se postează pe site-ul ANSVSA, la modulul Siguranţa Alimentelor şi Sănătate Publică, secţiunea Rechemare/Retragere produse alimentare. ANSVSA monitorizează permanent situaţia”, precizează sursa citată.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •