ProBr

Ramane cum s-a stabilit. Taxa de salubritate majorata cu 54%

Ramane cum s-a stabilit. Taxa de salubritate majorata cu 54%
Ramane cu s-a stabilit. Taxa de salubritate majorata cu 54%
Ramane cu s-a stabilit. Taxa de salubritate majorata cu 54%

Mulți brăileni au sperat că în ședința CLM de marți, 31 ianuarie 2017, să fie introdusă pe ordinea de zi o hotărâre de suspendare a măririi taxei de salubritate cu 54 % pentru anul în curs. Chiar și Costel Mărgărit, brăileanul care a protestat aproape o lună de zile împotriva majorării taxei de salubritate, a decis să își oprească protestul, în speranța că se va reveni asupra hotărârii CLM din luna decembrie a anului trecut.

La finalul ședinței CLM, consilierul independent Lucian Căprariu, a adus în discuție acest subiect. Acesta a început prin a face referire la faptul că din luna martie a acestui an, operatorul de salubritate SC Brai-cata SRL va introduce primul sistem de colectare selectivă în regim intensiv a deşeurilor. Sistemul va fi implementat pe doar o treime din municipiu, pe sectorul de activitate al operatorului de salubritate Brai-cata, care a investit 5 milioane de lei într-o staţie de sortare cu capactiatea de 30.000 tone pe an. Căprariu a făcut referire la faptul că din acțiunea Brai-cata va rezulta o scădere a costurilor prin reducerea cantității de gunoi care ajunge la groapa ecologică, iar când această scădere se va înregistra, taxa de salubritate să fie ajustată.
Căprariu a spus că în alte municipii consiliile locale nu au luat măsura creșterii tarifelor la taxa de salubritate.

”Am înțeles de la domnul primar că ministrul mediului din Guvernul Cioloș avea posibilitatea să ia o hotărâre de amânare a aplicării acestei taxe. Având în vedere că avem un nou guvern, înseamnă că acesta poate lua această hotărâre de suspendare a aplicării taxei de mediu. De aceea vă propun să găsim o soluție care să ducă la suspendarea efectelor acestei taxe de mediu asupra tarifului plătit de populație în municipiu până la găsirea unei soluții la nivel național”, a declarat Căprariu.

Primarul Marian Dragomir a spus că această majorare a taxei s-a făcut pentru că în anul 2016 la groapa ecologică de la Muchea s-au dus cantități mai mari de deșeuri cu 4 mii de tone. De scăderea taxelor putem vorbi numai după o scădere a cantităților de gunoi pe un an întreg. Dragomir a mai amintit și faptul că primăria municipiului Brăila i-a sancționat cu 15% pe toți cei trei operatori de salubritate care activează pe teritoriul municipiului.

Declaratiile primarului Marian Dragomir privind taxa de salubritate:

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •