Administratie

Programul manifestărilor la 160 de ani de la Mica Unire

Programul manifestărilor la 160 de ani de la Mica Unire

În 24 ianuarie 1859 a avut loc Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Joi, 24 Ianuarie 2019, brăilenii sunt așteptați la manifestările dedicate împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentele au loc la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de pe Bulevardul Al. I. Cuza, la intersecția cu Calea Călărașilor.

La ora 10.50 va avea loc întâlnirea oficialităţilor, iar de la ora 11.00 manifestările vor debuta cu Ceremonialul militar.
După semnalul trompetului, marşul de întâmpinare, prezentarea onorului, salutul Drapelul de Luptă și trecerea în revistă a gărzii de onoare și intonarea Imnului Naţional al României, de la ora 11.10 va avea loc un Serviciul religios, oficiat de un sobor de preoţi.

Prefectul George-Adrian Paladi va susține apoi un discurs de evocare a Momentului „24 Ianuarie 1859”, urmat, de la ora 11.25, de un program artistic prezentat de Ansamblul “Pandelașul”, solista de muzică populară Maria Ciocan şi Muzica Militară a Garnizoanei Brăila.

În jurul orei 11.45 are loc depunerea de jerbe și buchete de flori la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, apoi brăilenii prezenți se vor prinde în Hora Unirii.

În jurul orei 12.15 manifestările dedicate ”Micii Uniri” se vor încheia.

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza. Aceasta propunere a fost acceptată în unanimitate.

Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate. 

În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România pentru ca la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România creându-se actualul stat.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •