Administratie

Primarul comunei Surdila Greci vine cu o propunere pentru rezolvarea crizei apei potabile la unele comune din județ

Primarul comunei Surdila Greci vine cu o propunere pentru rezolvarea crizei apei potabile la unele comune din județ

CUP Dunărea a înaintat în urmă cu trei săptămâni o adresă către ADI Dunărea prin care solicita aprobarea unui program de furnizare a apei potabile în aproape toate comunele din județul Brăila. Compania a motivat această decizie prin faptul că seceta i-a determinat pe cetățeni să utilizeze apa potabilă la udat grădinile, sau alte activități casnice, provocând astfel o creștere a consumului care a dus la un debit redus pe rețelele de distribuție.

După intervenția președintelui CJ Brăila și a prefectului, lucrurile păreau să intre pe un făgaș normal, numai că la sfârșitul acestei săptămâni problemele au revenit, efectele ploilor de la sfârșitul lunii trecute nefiind suficiente pentru pământul secătuit.

În zona de sud-vest a județului, mai mulți primari s-au adresat din nou prefectului și au cerut explicații pentru măsura luată de CUP Dunărea de reducere a programului de furnizare a apei la 8 ore pe zi, 4 ore dimineața și 4 ore seara.

”Dragi prieteni, și mă adresez în mod special locuitorilor comunei Surdila Greci, azi am solicitat, alături de colegii de la Surdila Găiseanca și Mircea Vodă, clarificări pt distribuirea cu restricții a apei potabile în zona noastră.

Deși, pe explicațiile date de angajații din teritoriu ai Companiei de Utilități Publice (operatorul care furnizează apa), înțeleg că problema se datorează consumului ridicat de apă în această perioadă și ei nu fac fața, prin pomparea apei de la Ianca, să incarce bazinele noastre, ce nu înțeleg însă, este de ce specialiștii nu au prevăzut și nu au luat măsuri până acum.

La fel înțeleg că se sugerează să stăm de vorbă cu cetățenii și să le cerem să folosească apa doar pt uz personal – probabil că asta va fi “soluția tehnică” pe care ne-o vor propune, iar până atunci, o parte dintre noi, până se va reduce consumul de apă sau până la prima ploaie, va trebui să stăm de la ora 10 la ora 18 (iar noaptea la fel), fără strop de apă, în condiții de temperaturi de 40 de grade. Îmbietor, nu!?

În prima ședință ADI, și sper să o determinăm cât mai repede, o să fac următoarea propunere: Cotă de 150 l/membru de fam/zi. Ce depășește această normă(sau alta), să fie tarifat suplimentar. În acest fel cetățeanul se autocontrolează, iar dacă-i convine să irige cu apă potabilă, atunci să plătească prețul.

Este, după părerea mea, cea mai echitabilă măsură, însă operatorul are obligația să asigure apa la discreție”, spune primarul comunei Surdila Greci, Ionel Meiroșu.

În schimb, primarul PSD de la Făurei încerca să caute justificări și se lăuda că a reușit să obțină de la CUP Dunărea două ore în plus de furnizare a apei, o oră dimineața și o oră seara.

Prefetul a spus că s-a adresat ANPC pentru a verifica în ce măsură se încalcă drepturile consumatorilor prin această restricționare.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •