Administratie

Președintele CJ Brăila nemulțumit de faptul că spitalele din Brăila nu au primit nici o susținere de la Guvern

Președintele CJ Brăila nemulțumit de faptul că spitalele din Brăila nu au primit nici o susținere de la Guvern

În contextul declarării pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, pentru a avea o imagine cât mai clară și informații corecte asupra măsurilor luate de Consiliul Județean Brăila în vederea susținerii financiare și sprijinirea activității cadrelor medicale din spitalele aflate sub coordonarea CJ Brăila, președintele Iulian Chiriac aduce în atenția publică investițiile făcute de instituția pe care o conduce în spitalele din subordine.

Chiriac spune că CJ Brăila a alocat din bugetul județean conform hotărârilor luate în ședințele de consiliu următoarele sume: 

Spitalul Județean de Urgență Brăila a primit suma de 9.800 mii lei – conform HCJ nr. 36/13.02.2020. Suma este cu destinație achiziționare de materiale sanitare, medicamente și utilități pentru anul 2020 însă suma este folosită în momentul de față pentru combaterea virusului SARS-COV-2, cu posibilitate de alocare și a altor sume în funcție de nevoile spitalului. De asemenea, a fost alocată suma de 2.500 mii lei, conform HCJ nr. 68/25.03.2020 – sumă alocată pentru achiziționarea unei linii de testare formată din aparat Realtime PCR și a unui număr de 9.000 de teste pentru acest echipament. 

La Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila a fost alocată suma de 1.900 mii lei – conform HCJ nr. 36/13.02.2020. Suma este cu destinație achiziționare de materiale sanitare, medicamente și utilități pentru anul 2020 însă suma este folosită în momentul de față pentru combaterea virusului SARS-COV-2, cu posibilitate de alocare și a altor sume în funcție de nevoile spitalului. 

Consiliul Județean Brăila a amenajat un spațiu special pentru funcționarea laboratorului de biologie moleculară în cadrul corpului D al Spitalului Județean de Urgență Brăila, locul unde va fi instalată linia de testare pentru care s-a alocat suma de 2.500 mii lei – conform HCJ nr. 68/25.03.2020.

”Avem promisiunea furnizorului că până la sfârșitul lunii aprilie ne va livra linia completă împreună cu echipamentul. Specificăm faptul că firma AGRICOST a achiziționat un astfel de aparat și urmează ca până la sfârșitul lunii aprilie să îl doneze Spitalului Județean de Urgență Brăila. Astfel, vom avea două echipamente destinate testării în primul rând a cadrelor medicale și a cetățenilor județului Brăila. Cele două echipamente vor avea împreună capacitatea de procesare a 96 de teste/zi” a declarat Iulian Chiriac. 

În ceea ce privește sprijinul financiar guvernamental primit în această perioadă, președintele CJ Brăila spune că acestea au fost de 0 lei.

S-au primit prin intermediul ISU Dunărea Brăila următoarele materiale: mască protecție – 100 buc, combinezon unică folosință – 1.320 buc, acoperitor cizmă – 20 buc, bonete – 20 buc, mănuși chirurgicale – 40 perechi, măști FFP2 – 500 buc, măști FFP3 – 400 buc, viziere – 500 buc, dezinfectant TP2 – 20 litri. Toate aceste materiale au venit în intervalul 24.03.2020-06.04.2020. Nu am primit sprijin guvernamental cu aparatură medicală și nici fonduri pentru achiziționarea acestora” a precizat președintele CJ Brăila. 

Acesta a reamintit că, dacă în anul 2019 CJ Brăila a avut un buget de 160.553 mii lei, în anul 2020 Guvernul PNL a ”dat printr-o asumare a bugetului o sumă de 113.266 mii lei. Printr-o diferențiere, este o un deficit de 47 milioane de lei, echivalentul a 10 milioane de euro”. 

​”În calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila, voi continua să fac tot ce îmi stă în putere pentru un act medical sigur și de calitate, cea mai mare prioritate pentru mine în momentul de față fiind sănătatea cetățenilor județului Brăila. În această perioadă este important pentru noi toți să urmăm întocmai indicațiile autorităților și vă îndemn pe toți să #stațiacasă”, a declarat Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •