Economie

Prefectul Cătălin Boboc propune MADR măsuri pentru sprijinirea fermierilor

Prefectul Cătălin Boboc propune MADR măsuri pentru sprijinirea fermierilor

În contextul lipsei precipitațiilor care a afectat, la cote alarmante și județul Brăila, astfel încât, în această perioadă, pe teritoriul județului se manifestă fenomenul de secetă, iar producătorii agricoli pot suferi pagube majore, Instituția Prefectului-Județul Brăila a înaintat către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) câteva soluții pentru sprijinirea fermierilor.

Având în vedere necesitatea salvării producțiilor agricole sau a diminuării pagubelor, în contextul actual provocat de virusul SARS – CoV – 2, în care presiunea pe bugetul de stat este reprezentată de costurile generate de această pandemie, prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc consideră că o soluție pentru gestionarea corespunzătoare a riscurilor care pot afecta producția agricolă internă, vitală în aceste momente, ar putea fi reprezentată de asigurările private ale culturilor și animalelor.

Pentru facilitarea și încurajarea încheierii polițelor de asigurare, Instituția Prefectului-Județul Brăila a propus autorității de management, să analizeze posibilitatea modificării, cu celeritate, a ghidului solicitantului pentru submăsura 17.1 ”Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, în sensul simplificării acestuia, cât și deschiderea, de îndată, a liniei de finanțare pentru această submăsură.

Marți, 31.03.2020, a fost emis și un Ordin de prefect pentru constituirea unei comisii pentru constatarea şi evaluarea pagubelor produse la nivelul județului nostru, în urma fenomenelor meteorologice periculoase. Astfel, comisia se va deplasa în unitățile administrativ-teritoriale care au semnalat pagube produse de secetă, conform programului de verificare aprobat de prefect.

Pentru exploatarea la maximum a sistemelor de irigații, Instituția Prefectului-Județul Brăila  aduce la cunoștință fermierilor brăileni că, prin infrastructura de îmbunătățiri funciare se poate asigura apă gratuită până la punctele de livrare, acolo unde sunt încheiate contracte pentru anul 2020.

Menționăm că MADR, prin ANIF, suportă cheltuielile aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigaţii la stațiile de punere sub presiune şi alte puncte de livrare, respectiv costul apei şi costul energiei electrice pentru pomparea apei de irigaţii, prin fonduri asigurate de la bugetul de stat, în baza contractelor multianuale/sezoniere. În acest sens, MADR, prin ANIF și Direcția pentru Agricultură a județului Brăila, încurajează și sprijină toți fermierii pentru încheierea contractelor sezoniere/multianuale, având ca obiect livrarea apei pentru irigaţii, în vederea asigurării unui nivel corespunzător de umiditate a solului, care să permită sau să stimuleze creșterea productivității agricole” spune prefectul Cătălin Boboc.

De asemenea, având în vedere restricțiile impuse în contextul actual al pandemiei de coronavirus și lansarea noii platforme online de către MADR destinată sectorului legumicol, pentru promovarea și sprijinirea micilor producători, prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc a transmis o solicitare către primăriile din județ, pentru a le asigura resursele tehnice necesare, celor care nu dispun de acestea, astfel încât să poată accesa portalul:  www.rndr.ro/legume (http://www.rndr.ro/legume), pentru facilitarea schimbului de date cu potențialii clienți.          

Vă aducem la cunoștință faptul că, această măsură are scopul de a identifica cele mai bune modalități de preluare a mărfii direct de la producători. Astfel, pentru a-și putea desfășura activitatea, în această perioadă, fermierii se pot înscrie online în portalul de mai sus, unde trebuie să declare cantitățile de legume de care dispun” spune prefectul Cătălin Boboc.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •