Opinii - Comentarii

PDL Braila s-a limpezit. PNL Braila trebuie să se limpezeasca

PDL Braila s-a limpezit. PNL Braila trebuie să se limpezeasca

Colaborarea PDL-PNL are, cel puţin din declaraţiile liderilor, un principiu de bază: direcţia anti-PSD. Scopurile, multe, vin ca o consecinţă logică a principiului de bază. Evident, lucrurile sunt complicate şi nu tocmai uşor de armonizat. Iar o dovadă vie a dificultăţilor este Brăila.

Primul semn al PDL Brăila a venit de la Alexandru Nazare. Un semn clar, axat pe principiul de bază. Nazare a sintetizat bine care trebuie să fie rezultatul final al unui proces de colaborare între PDL şi PNL: renunţarea PNL Brăila la colaborarea cu PSD Brăila.

Răspunsul lui Cătălin Boboc, preşedintele PNL Brăila, a fost unul puţin cam ţâfnos şi oarecum provocator. Tentaţia ar fi aceea de a-l plasa pe Cătălin Boboc în zona duplicităţii şi a şmecheriei tipic brăilene. Totuşi, admit că este necesar un mic remember. După ruperea USL, Cătălin Boboc a fost singurul penelist brăilean care a avut declaraţii critice la adresa PSD Brăila. Cu alte cuvinte, a fost singurul care şi-a asumat riscurile unei asemenea poziţii. Pe de altă parte, e drept că preşedintele PNL Brăila e băgat până-n gât în combinaţii administrative cu PSD Brăila. Lucru firesc, de altminteri! USL Brăila a funcţionat ca o alianţă politică.

Dar cea mai importantă idee care se desprinde de aici e următoarea: dacă până la acest moment putem vorbi de un fel de supravieţuire administrativă într-un context grotesc dat de monstruozitatea constituirii USL, acum, în mod limpede, avem de-a face cu o provocare de zile mari. În urma reacţiei la această provocare, PNL Brăila va arăta în mod clar dacă este dispus să-şi elucideze orientarea. Altfel spus, vom afla fără dubii dacă actuala structură de conducere a PNL Brăila are orientare politică sau este doar un simplu SRL. Iar dacă vom afla orientarea politică, vom afla şi „culoarea”: este PNL Brăila un partid de dreapta?

Dinspre structurile de conducere ale PDL Brăila nu sunt dubii. Ba chiar se poate spune că nu numai cei de la vârf sunt „dreptaci” – Simona Drăghincescu se bate cu PSD-ul şi aripa neo-comunistă din PNL de ani de zile, Dănuţ Lungu a plecat din USL, unde era cald şi bine, pentru că a pornit la drum pe principii de dreapta şi s-a trezit într-o monstruoasă coaliţie de stânga, Alexandru Nazare nici dacă s-ar chinui nu ar reuşi să emită vreo idee care să aducă numai puţin cu trăsnăile demagogice ale stângii, Marian Sîrbu trăieşte ca un om de dreapta, deci, nici dacă ar vrea, n-ar putea să facă tumbe pesediste etc -, ci şi cei din eşaloanele imediat următoare, pentru că, în condiţiile unei hegemonii pesediste de rit stalinist, şi-au asumat riscuri din cele mai mari.

În fine, e clar că numai având, aşa, un gând asupra unui mare şi unic partid de dreapta în 2016, şi nu poţi să n-o spui de-a dreptul: nu tot actualul PNL Brăila poate face parte dintr-un asemenea partid. Şi asta pentru simplul fapt că o parte semnificativă a PNL Brăila este deja „contaminată”, fiind cu arme şi bagaje în PSD Brăila.

De aceea spun că, înainte de toate, PNL Brăila trebuie să se limpezească, ca să se vadă mai bine. PDL Brăila e limpezit deja, odată cu venirea lui Alexandru Nazare şi oamenilor extraordinari din jurul lui, oameni care s-au condensat într-o echipă hotărâtă, care şi-a dovedit determinare în condiţii din cele mai dure.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •