Cultura

Nu ratați spectacolele din a VI-a zi a Festivalului Internaţional “Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila”

Nu ratați spectacolele din a VI-a zi a Festivalului Internaţional “Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila”

Miercuri, 18 septembrie, în cea de a VI-a zi a Festivalului Internaţional “Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila” spectatorii pot viziona două piese interesante ale Teatrelor ”Fani Fardini” din Galați și ”I.L. Caragiale” din București. Pentru ambele spectacole mai sunt încă câteva bilete disponibile.

Miercuri, de la ora 18,00, la Sala Mare a Teatrului Maria Filotti se va juca spectacolul “SALBA DRACULUI” adaptare după “Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i Salba Dracului” de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija, un spectacol prezentat de TEATRUL “FANI TARDINI” din  Galați. Pentru acest spectacol mai sunt câteva zeci de bilete, la prețurile de 30 și 35 lei, care pot fi procurate atât online cât și de la Agenția Teatrului Maria Filotti.

Prima comedie cu tematică originală a lui Alecsandri este ”Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului”, care reflectă contradicţiile din societatea vremii, conflictele dintre nou şi vechi. Iorgu, nepotul lui Enachi Damian, bonjurist educat într-un centru imaginar de cultură, la Sadagura, tip superficial, observă că Iaşiul este o urbe anchilozată, unde şabloanele vechilor forme de existenţă nu pot fi dărâmate de suflul înnoirii. Enachi Damian ştie bine că franţuzitul Iorgu trebuie să-şi înalţe neamul nu prin exerciţiul livresc, pe care-l dispreţuieşte de altfel, ci prin puterea banului. Parodie politică şi nu numai, SALBA DRACULUI ironizează ascuţit adevăruri amare, false prejudecăţi şi amendează prefăcătoria. Pentru autor, piesa devine vocea prin care îşi face cunoscute opiniile vis-a-vis de tradiţii, năravuri sau bune obiceiuri din comunitatea vremii, totul de pe poziţia intelectualului cu acut simţ critic. Pentru actorii implicaţi, SALBA… este prilejul descoperirilor de tipul celor care pornesc din scenă şi ajung în interiorul lor, colorându-le mijloacele artistice, iar pentru public, SALBA …. va fi un bun şi oportun prilej de a se reîntâlni cu umorul sănătos, cu farmecul nedisimulat şi cu….dulcili grai moldovinesc .

Distribuţia :

LUCIAN PÎNZARU – ENACHI DAMIAN

FLORIN TOMA – IORGU, NEPOTUL LUI DAMIAN

PETRONELA BUDA – GAHIŢA ROSMARINOVICI

CIPRIAN BRAŞOVEANU – DASCĂLUL IENI

RADU HORGHIDAN – PREOTUL GRIGORE

VLAD AJDER – FELCERUL

VLAD VOLF – IŢIC FRIEDMAN

ŞTEFAN FORIR – BARONUL FORIR VON GARTENBERG

OANA MOGOŞ – DOAMNA GÂNGU

FLAVIA CĂLIN – LENUŢA, FATA DOAMNEI GÂNGU

ELENA ANGHEL – ZOIŢA KIULAFOGLU

IONUŢ MOLDOVEANU – AGAMEMNON KIULAFOGLU

OANA PREDA – NAŞA, VIVANDIERA

RĂZVAN CLOPOŢEL – IFTIMI, ŢIGANUL LUI DAMIAN

De la ora 20,30, la Sala Bujor Macrin (Studio), se va juca piesa “50 DE SECUNDE” de Daniel Oltean, în regia lui Eugen Gyemant, un spectacol prezentat de TEATRUL NAŢIONAL I.L.CARAGIALE BUCUREŞTI. Pentru acest spectacol mai sunt 10 locuri disponibile, la prețul de 65 de lei. Acestea pot fi procurate atât online cât și de la Agenția Teatrului Maria Filotti.

Spectacolul “50 de secunde” este o investigaţie lucidă şi tandră asupra minţii umane, un spectacol despre ce se întâmplă în noi, atunci când nu suntem atenţi şi despre grija pe care trebuie să o purtăm gândurilor noastre.

Cu pasiune pentru detalii şi inspirat de fapte reale, Daniel Oltean, un autor cu totul special (procuror, teatrolog şi absolvent de scriere dramatică), priveşte oamenii cu atenţie, cu duioşie şi înţelegere, făcând o expertiză dramaturgică  amănunţită a tuturor incertitudinilor noastre. Împreună cu actorii din distribuţie, regizorul Eugen Gyemant, aflat la prima sa montare la Teatrul Naţional Bucureşti, asamblează scenele de nelinişte, umor, poezie, cinism şi frici nerecunoscute într-un puzzle pe care trebuie să îl completăm singuri, pentru că piesele-cheie se ascund în spatele cuvintelor, într-o lume în care iubirea pare să nu mai fie de ajuns.

Distribuţia: Alexandru Voicu, Lucian Iftime, Diana Dumbravă.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •