Cultura

Noul sediu al Bibliotecii Judetene „Panait Istrati” Braila este aproape gata

Noul sediu al Bibliotecii Judetene „Panait Istrati” Braila este aproape gata

Noul sediu al Bibliotecii Judetene „Panait Istrati” Braila este aproape gataIn cei peste 131 de ani de existenta, sub diverse forme, ai Bibliotecii Judetene „Panait Istrati” din Braila, numeroase i-au fost adresele si statutul sau.

Vremurile, bune sau rele, au trecut si peste aceasta institutie de cultura braileana, asa cum au afectat, in bine sau in rau, insasi istoria orasului.

„La 130 de ani de la infiintarea bibliotecii judetene, cred ca cel mai frumos cadou care i se putea oferi a fost inceperea constructiei la noul sau sediu, ne spunea, zilele trecute, Dragos Neagu, directorul institutiei. Este un deziderat mai vechi, care a inceput din anii ’70 ai secolului trecut, cand a fost alocat, pentru prima oara, un spatiu special destinat bibliotecii, cel cunoscut, de catre braileni, in Piata Poligon nr. 4”.

Datorita evolutiei colectiei de publicatii, precum si a serviciilor pe care biblioteca le oferea brailenilor, spre finele anilor ’80, autoritatile locale au aprobat consolidarea si modificarea structurii cladirii din Calea Calarasilor nr. 29.

Din pacate, nevoia de a avea, la Braila, o institutie de invatamant superior, a condus la realocarea acestui imobil Universitatii din Galati.

Deteriorarea accentuata a cladirilor bibliotecii, datorita vechimii acestora si a seismelor care le-au afectat de-a lungul timpului, a condus la impunerea, pe agenda Consiliului judetean, a realizarii unei constructii noi pentru biblioteca.

In anul 1995, a fost amenajata o parte a Casei Tineretului, astfel incit, in mod temporar, sa gazduiasca Biblioteca Judeteana „Panait Istrati”. De la acel moment, au inceput sa fie realizate studii de fezabilitate si proiecte, care urmau sa arate autoritatilor decidente felul cum ar putea sa fie extinsa activitatea in zona Pietii Poligon.

Urmare a demersurilor pe care conducerea bibliotecii le-a facut pe langa administratia publica locala, in anul 1996 Primaria municipiului a dat drept de folosinta pentru cele doua imobile din Strada Belevedere nr. 3 si 5, in acest fel fiind creat un spatiu suficient de generos pentru gazduirea unei cladiri noi pentru biblioteca, precum si spatii pentru servicii moderne.

In anul 2010, a fost realizat un proiect de finantare, pe banii publici ai Uniunii Europene, de catre Directia de strategii si integrare europeana a Consiliului judetean, tocmai pentru a putea fi consolidat si extins imobilul din Piata Poligon.

„In cadrul perioadei de studiu de fezabilitate, precum si de proiectate a extinderii bibliotecii, am fost consultati de catre arhitectul care a castigat licitatia, precum si de catre Directia tehnica, astfel incat modul de organizare a spatiilor, atat pentru servicii, cat si pentru depozitare sa fie unul optim pentru biblioteca judeteana si, in acelasi timp, modern.

Din anul 2011, au fost incepute lucrarile la noul sediu, iar data de finalizare este undeva, la finele acestui an, inceputul anului viitor.

Spatiul, pe langa o organizare optima a serviciilor, precum si a fluxului de utilizatori si cel tehnic este unul modern, depasind cu 300 mp, spatiul pe care il ocupa, in prezent, biblioteca in Casa Tineretului.

In fata bibliotecarilor braileni este o noua provocare in anul ce vine, intrucat urmeaza mutarea publicatiilor, din sediul din Calea Calarasilor, in noua cladire. Noi speram sa fie cat mai putin deranjant pentru utilizatorii nostri, incercand sa mutam pe rand compartimente si servicii, astfel incat sa minimizam timpul in care unele dintre sectiile noastre vor fi inchise. Evident, vom functiona cu toate filialele bibliotecii, astfel incat sa putem compensa nevoia de informare a utilizatorilor nostri.

Dorim ca toate serviciile bibliotecii sa devina functionale la inceputul lunii septembrie 2013, odata cu inceperea noului an scolar”, ne-a spus in finalul discutiei noastre, directorul Dragos Neagu.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.