In cadrul videoconferintei pe tema Asistentei medicale primare, Secretarul de Stat Adrian Pana a punctat cateva aspecte care vor clarifica eventualele nelamuriri ale medicilor de familie, a vorbit despre monitorizarea bazata pe protocoale care asigura calitatea optima a ingrijirii pentru bolnavii cronici sau combaterea factorilor de risc si prevenirea imbolnvirii pentru persoanele sanatoase, expuse la factori de risc.
Nu in ultimul rand, Secretarul de Stat a avut in vedere inlocuirea principiului “primul venit, primul servit” cu programarea pacientilor in functie de criterii obiective bazate pe starea clinica pentru accesul la servicii de specialitate in ambulator si spital.
Un rol important in mobilizarea populatiei pentru sanatate il au actiunile de Informare – Educare – Comunicare de catre toti partenerii cheie ai sistemului de sanatate- Ministerul Sanatatii, asiguratori, furnizori, asociatii de pacienti, cu sprijinul mijloacelor de informare in masa.
In ceea ce priveste motivarea populatiei pentru prezentarea la consultatia preventiva periodica si modalitatea de informare a pacientului privind data cand va trebui sa mearga la aceasta consultatie, urmeaza sa fie gasita o metoda prin care cetatenii trebuie sa fie convinsi sa fie responsabili fata de starea lor de sanatate, in acest sens campaniile de informare a populatiei privind beneficiile si modalitatile de utilizare a serviciilor preventive avand un rol important. De exemplu, ceea ce s-a realizat în PNESSP (Programul national de evaluare a starii de sanatate), programarea in functie de luna nasterii poate fi o solutie. Aceasta nu inseamna ca o persoana care, din motive obiective nu se prezinta in luna nasterii nu se mai poate prezenta in anul respectiv. Asadar, o prima evaluare va fi realizata in preajma zilei de nastere a fiecarui cetatean, evaluarile ulterioare urmand sa fie programate de catre medicul de familie si persoana examinata in functie de riscul de afectiuni identificat.
Referitor la faptul ca un pacient poate fi sanctionat sau nu daca nu se prezinta la consultatiile preventive, desi va fi obligat sa mearga la medicul de familie, Ministrul Secretar de Stat a precizat ca nu exista modalitati legale si etice disponibile in prezent in sistemele publice de sanatate europene pentru a constrange prin sanctiuni popula?ia sa utilizeze anumite servicii de sanatate. Cu toate acestea, exista initiative si proiecte in Europa care cauta sa identifice si sa testeze alternative de motivare a pacien?ilor sa participe la controalele preventive.
Consultatia preventiva periodica se adreseaza populatiei generale
In functie de grupa de varsta si gen se stabileste riscograma, sau ghidul clinic de preventie prin care se evalueaza factorii de risc existenti, existand intrebari tinta standard pentru mai multe grupe de varsta. Se are in vedere aplicarea unei riscograme sintetice, simplificate fata de cea aplicata in programul PNESS din 2007-2008, ajustata dupa ultimele dovezi stiintifice in domeniu, adica medicina bazata pe dovezi. Tipul de investigatii care sunt facute sunt particularizate in functie de riscurile pe care le are o persoan?.
Astfel, consultatia preventiva periodica se adreseaza populatiei generale , adulti si copii care se considera sau sunt considerati sanatosi si presupune o evaluare sistematica a riscului de imbolnavire pentru afectiunile cele mai frecvente sau grave specifice varstei respective. Aceasta evaluare se realizeaza prin aplicarea riscogramei – intreb?ri specifice si examinari tintite la care, in functie de riscul
specific varstei se pot adauga unele analize.
Ce este Riscograma
„Riscograma” este un instrument, un formular asemeni unei „liste de verificare”, care cuprinde toate intrebarile, examinarile si, dupa caz, analizele specifice pentru fiecare grupa de varsta, precum si concluzia medicului privind riscurile individuale depistate, nivelul acestora si interventiile recomandate pentru reducerea riscului.
Potrivit lui Adrian Pana, primul astfel de instrument a fost conceput si utilizat in PNESSP si se are in vedere actualizarea si optimizarea acestuia pentru utilizare de rutina in consultatia preventiva periodica.
In cazul persoanelor care au deja boli cronice, de exemplu persoane cu boala cardiovasculara deja diagnosticata, consultatia preventiva periodica nu va mai include evaluarea riscului cardiovascular, acesta fiind monitorizat activ prin alta categorie de consultatii ,de tip cronic- ?i anume consultatiile de monitorizare activa pentru risc cardiovascular crescut. In schimb, vor fi utilizate celelalte rubrici ale „riscogramei” pentru a inventaria si documenta protectia fata de alte riscuri specifice varstei -cancer, depresie, etc., precum si comportamentele cu risc legate de stilul de viata.
Se recomanda evitarea investigatiilor dublate, triplate, prin trimiterea pacientului de la un doctor la altul
Atat pentru persoanele sanatoase evaluate pentru stabilirea riscului individual cat si pentru persoanele depistate cu risc crescut, evaluarea clinica si investigatiile se vor face conform recomandarilor de buna practica bazate pe dovezi si enuntate in ghiduri si protocoale de practica, acestea urmand sa fie adoptate prin consens cu comisiile de specialitate relevante, analizele de screening asigurate fiind cele stabilite in riscograma.
In cazul unui episod de boala nou aparut, pacientul are dreptul pana la 6 analize, iar investigatiile se recomanda in general pe baza ipotezei diagnostice initiale , adica boala suspectata cu cea mai mare probabilitate, cu scopul de a o confirma sau infirma si vor fi alese cele care au cea mai mare valoare de predictie pentru diagnosticul respectiv, cu evitarea explorarilor nerelevante.
Dupa cum sustine secretarul de Stat Adrian Pana, intr-o situatie in care pe parcursul episodului acut, ipoteza diagnostica initiala se schimba si buna practica impune confirmarea paraclinica, este evident ca aceasta va fi facuta.
„Nu trebuie uitat ca, pentru multe episoade acute, de exemplu infectii respiratorii, diagnosticul si tratamentul se initiaza pe baza de criterii de predictie clinica, adicape baza semnelor si simptomelor specificate in ghiduri de practica si in protocoale .
Un alt principiu este evitarea investigatiilor dublate, triplate, prin transmiterea tuturor informatiilor, trimiterea pacientului de la un doctor la altul. Desi sistemele informatice nu permit inc? vizualizarea electronica instantanee de catre medici a rezultatelor investigatiilor facute la recomandarea colegilor lor in cadrul unui episod de boala, aceste informatii pot fi identificate de administratorii de sanatate in timp real. Astfel, pacientul va fi responsabilizat sa ofere rezultatele investigatiilor anterioare si medicilor la care va fi trimis.
De exemplu, daca o persoana are cinci probleme noi pe an le poate explora pe toate, tinand cont de ghiduri, de explorarile deja facute si de relevanta lor. Se are in vedere elaborarea de criterii clare pentru recomandarea investigatiilor scumpe, dar si pentru repetarea investigatiilor. Nu in ultimul rand, este important controlul calitatii in laboratoare privind acuratetea rezultatelor.
In exemplul de mai sus, endoscopia recomandata in ambulatoriul de specialitate este inclusa in prevederile legate de acest sector de asistenta medicala, medicul de familie fiind responsabil numai pentru exploraa in cadrul ambulatoriului de
specialitate”.
Ministerul Sanatatii propune cresterea rolului medicului de familie in tratarea pacientului
Dotarea cabinetelor medicilor de familie a fost initial gandita pentru a putea sustine consultatii pentru problemele cele mai frevente si pentru a raspunde la urgente. Orice cabinet de medicina de familie evaluat de catre casele de asigurari de sanatate poate furniza serviciile incluse in pachetul de baza, in componenta asistenta medicala primara. Pentru afectiunile definite ca prioritare in pachet – continutul examenului de monitorizare va fi standardizat conform regulilor de buna practica in materie de diagnostic si tratament din ghidurile si practicile internationale, iar acestea vor fi adoptate prin consens si prin consultare multidisciplinara a tuturor specialitatilor implicate, sub forma unor protocoale care vor specifica frecventa si continutul consultatiilor de evaluare periodica la medicul de familie, precum si examinarile de specialitate necesare – in functie de nivelul de risc sau gravitatea si complexitatea
bolii.
Dupa o prima etapa in care va fi apreciata perfomanta de implementare a sistemului de monitorizare activa, se vor putea stabili niveluri tinta pentru anumiti indicatori care ar putea fi utilizati in viitor pentru bonificatii de stimulare a
performantei.
In concluzie, diferenta intre ceea ce primeste acum un pacient si ce va fi in pachet in medicina de familie este reprezentata de faptul ca persoanele care nu au ajuns inca pacienti vor fi sprijiniti sa nu devina pacienti. Astfel, se vor acorda interventii sistematice si riguroase pentru pastrarea sanatatii la toate varstele, prin consultatiile preventive periodice la adult si copil.
Programarea pacientilor doar pe criterii medicale
” Definirea – in acord cu participarea pacientului – a unor planuri de management al diferitelor tipuri de conditii – factori de risc sau existenta de boli cronice. Se va incepe cu afectiunile cele mai frecvente, de exemplu, HTA/diabet tip II si BPOC in 2014, urmand ca in fiecare an sa se adauge noi astfel de planuri de management.
Aceste planuri de management al conditiilor – factori de risc sau afectiuni cronice – specifice persoanelor examinate sprijina urmarirea activa si colaborarea multidisciplinara standardizata pentru pacientii cu risc cardiovascular crescut, inclusiv boli cardiovasculare si diabet zaharat , sau alte boli cronice -astm bronsic, boala pulmonara cronica obstructiva – din 2014, depresie din 2015. Monitorizarea
bazata pe protocoale care asigura calitatea optima a ingrijirii pentru bolnavii cronici sau combaterea factorilor de risc si prevenirea imbolnavirii pentru persoanele sanatoase, expuse la factori de risc.
Inlocuirea principiului “primul venit, primul servit” cu programarea pacientilor in functie de criterii obiective bazate pe starea clinica pentru accesul la servicii de specialitate in ambulator si spital.