Actualitate

Noi restricții ce ar putea fi impuse începând de luni

Noi restricții ce ar putea fi impuse începând de luni

Premierul Ludovic Orban a declarat joi seara că, începând de luni, 9 noiembrie 2020, se instituie obligația purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de
valoare ratei de incidență cumulate a cazurilor din ultimele 14 zile.

Premierul a spus că se are în vedere modificarea Legii 55/2020 și introducerea unor prevederi prin care toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați au obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest
lucru, se organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

Orban a spus că se vor reintroduce restricțiile de circulație pe timpul nopții și vor fi aplicate în toată țara, iar pentru deplasările permise va fi nevoie de o declarație pe proprie răspundere. Premierul Ludovic Orban a declarat într-o emisiune la Digi 24 că se discută în acest moment despre intervalul orar în care va fi restricționată circulația, variantele fiind 22.00-05.00 și 23.00-06.00.

Prin excepție de la prevederile restricțiilor de circulație pe timp de noapte este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și
locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță precum și pentru achiziționarea de medicamente.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele
sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Orban a precizat că toate magazinele se vor închide la ora 21.00, excepție făcând farmaciile și benzinăriile. De asemenea, toate școlile din țară vor tree la scenariul roșu, cu ore exclusiv online.

Premierul a precizat că piețele agroalimentare care funcționează în spații închise vor fi închise.

Măsurile au fost anunțate de președintele Klaus Iohannis la începutul ședinței de guvern pe care a prezidat-o.

Noile restricții vor fi valabile pentru 30 de zile, a precizat premierul.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •