ProBr

Cinci ”rutieristi” au primit mandat de arestare de 30 de zile

Cinci ”rutieristi” au primit mandat de arestare de 30 de zile
Nepotul lui Bunea Stancu printre politistii acuzati de luare de mita
Nepotul lui Bunea Stancu printre politistii acuzati de luare de mita

Polițiștii de la Serviciul şi Birourile Rutier şi Ordine Publică, ridicați luni de anchetatorii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi duşi la Bucureşti pentru audieri, plătesc pentru mita pe care ar fi primit-o de la şoferii din trafic care au încălcat regulile de circulație.

Pentru 11 dintre ei s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, iar pentru alţi 10 s-a dispus măsura cercetărilor sub control judiciar. Tot sub control judiciar se află şi unul dintre şoferii care ar fi dat mita.

Polițiștii brăileni sunt cercetaţi pentru infracţiunile de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Suma dată ca mită era între 100 şi 1.500 lei. Investigaţiile în acest caz de corupție sunt derulate de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi de Direcţia Generală Anticorupţie.

Din cei ridicați luni, patru au rămas necercetați, doi ofițeri de poliție și doi agenți de poliție, care au fost în concediu de odihnă în perioada în care au fost monitorizați. Totul a început în octombrie 2014, atunci când procurorii se autosesizează pentru fapte de corupție la Brăila, iar dosarul ajunge la procuroarea Denisa Cristodor, cea care coordonează ancheta.

Cinci ofițeri de la DGA au primit identități noi și au fost folosiți ca investigatori sub acoperire: șoferi sau agenți. Cea mai grea misiune a revenit unei polițiste de la DGA, care a primit numele de cod „Andreea Lungu” și a fost detașată la Biroul Rutier. Acesta a observat cum pretindeau bani „colegii” de Rutieră: „să faci cinste”, „să dai noroc”, cum era dată mita: în asigurare, în palmă –cu ocazia strângerii de mână, în portbagajul mașinii de poliție, sau cum erau denumite codificat sutele de lei: „bețe”, „bastoane” sau „bilete”.

În timpul anchetei, „Andreea Lungu” a observat că agenții primeau mită pentru a închide ochii la contravenții rutiere, făceau intervenții pentru rudele șefilor sau mușamalizau accidente cu victime. Potrivit interceptărilor, unul dintre agenți consuma băuturi alcoolice și în timpul serviciului, conducând sub influența băuturilor alcoolice pe drumurile publice, atât mașina personală, cât și cea de serviciu.

În continuarea cercetărilor efectuate în cauza penală având ca obiect săvârşirea unor fapte de corupţie de către poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila – Biroul Rutier, Biroul de ordine publică şi Serviciul Rutier, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii: B. Cristian, P. Dragoş, M. Daniel, O. Florian, P. Alin, P. Fănel, B. Marius, H. Daniel, S. Marius, M. Cosmin, I. Emanuel, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.
În cursul zilei de ieri, inculpaţii au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, cerere care a fost admisă pentru inculpaţii B. Cristian, P. Dragoş, M. Daniel, O. Florian şi I. Emanuel, pe numele cărora a fost emis mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile, iar pentru ceilalţi 6 instanţa a dispus măsura arestul la domiciliu.
Faţă de ceilalți  inculpaţi din acest dosar, procurorii au dispus măsura controlului judiciar.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •