Politica Actualitate

Nazare: Ministrul Teodorovici trebuie să dea explicatii. POSDRU si POSCCE sunt blocate

Nazare: Ministrul Teodorovici trebuie să dea explicatii. POSDRU si POSCCE sunt blocate
Nazare, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputatilor
Nazare, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputatilor

Deputatul Alexandru Nazare, vicepreşedinte PDL şi coordonator al portofoliului Fondurilor Europene în Guvernul Alternativă, solicită ministrului Teodorovici să explice care sunt cauzele pentru care două dintre programele operaționale aflate în directa sa subordonare, POSDRU și POSCCE, nu au solicitat nicio rambursare de la Comisia Europeană anul acesta.

Alexandru Nazare:

Situația absorbției fondurilor europene după primele 6 luni din 2014 arată că ne îndreptăm spre un bilanț dezastruos anul acesta. Deși avem nevoie ca până la sfârșitul anului să cheltuim aproape 3 miliarde de euro din fonduri europene pentru a evita pierderea lor, la jumătatea anului abia avem 500 de milioane de euro solicitați Comisiei Europene. Este evident că și la un ritm crescut pentru ultimele șase luni, tot vom avea la sfârșitul anului o notă de plată de cel puțin câteva sute de milioane de euro. Ministrul Teodorovici ne va anunța probabil, din nou, cu aceeași seninătate, că de vină este greaua moștenire, o scuză ridicolă atât timp cât ne uităm pe cifre și vedem că absorbția cu care se împăunează începe să stagneze odată cu finalizarea proiectelor începute de guvernarea PDL.

Vicepreședintele PDL consideră că situația cea mai gravă este pe programele preluate anul acesta în directă coordonare de ministrul Teodorovici, anume POSDRU și POSCCE.

Nazare:

Am semnalat când s-a făcut acea trecere a autorităților de management în subordinea Ministerului Fondurilor Europene că o astfel de măsură nu trebuie luată pripit, pentru a nu bloca proiectele aflate în implementare. Din păcate însă iată că după șase luni vedem că cele două programe sunt efectiv blocate, netransmițând nicio cerere de rambursare la Bruxelles. Ministrul Teodorovici trebuie să dea urgent explicații ce se întâmplă cu aceste programe și cum va fi afectată implementarea proiectelor, mai ales dacă ne uităm pe execuția bugetară și vedem că investițiile cu fonduri europene au scăzut cu 15.5% în primele 5 luni.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •