Comisia Europeană a aprobat o investiţie majoră din Fondul de coeziune, pentru extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi de epurare a apelor uzate din judeţul Brăila.

Prin acest proiect se va furniza apă potabilă de bună calitate, se vor reduce scurgerile de ape reziduale şi se vor îmbunătăţi serviciile de tratare a apelor reziduale, asigurându-se, în acelaşi timp, conformitatea cu directivele UE privind calitatea apei potabile şi tratarea apelor reziduale. Proiectul va stimula, de asemenea, dezvoltarea socio-economică locală.

„Politica de coeziune a UE vizează inclusiv protejarea şi îmbunătăţirea calităţii celui mai valoros bun de care dispunem: apa. O infrastructură extinsă şi modernizată pentru apă şi ape reziduale va îmbunătăţi accesul la apă, va reduce poluarea solului şi a apei şi va contribui la protejarea biodiversităţii. Prin sporirea siguranţei apei şi prin contribuţia la îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei şi a mediului, aceste proiecte vor ameliora condiţiile de viaţă ale populaţiei locale”, a afirmat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Investiţia din Brăila vine în continuarea a trei proiecte anterioare de îmbunătăţire a funcţionării şi întreţinerii sistemelor de apă şi ape uzate din cele patru sisteme judeţene de alimentare cu apă şi cele 14 aglomerări urbane.

Proiectul de la Brăila are o valoare totală de aproape 1,4 miliarde de lei și se va finaliza în decembrie 2023, având ca beneficiari zeci de mii de brăileni din 66 de localitâți . Proiectul vizează următoarele UAT-uri: municipiul Brăila, orașele Făurei, Ianca și Însurăței, și comunele Berteștii de Jos, Bărăganul, Cazasu, Chișcani, Ciocile, Cireșu, Dudești, Frecăței, Galbenu, Gropeni, Jirlău, Movila Miresii, Mircea Vodă, Mărașu, Măxineni, Romanu, Surdila Găiseanca, Salcia Tudor, Siliștea, Stăncuța, Șuțești, Tichilești, Ulmu, Vădeni, Victoria, Vișani și Zăvoaia.

Vor fi construite sau reabilitate sute de kilometri de rețele de distribuție a apei potabile, conducte de aducțiune și rețele de canalizare, 12 rezervoare noi de înmagazinare a apei potabile, peste 80 de stații noi de pompare a apei uzate, dar și alte obiective care vor duce infrastructura de apă și canalizare la standarde europene.

În cele din urmă, un sistem de supraveghere şi control va spori calitatea serviciilor furnizate consumatorilor şi va reduce costurile pentru beneficiar, se mai arată în comunicatul Executivului comunitar. 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •