Social

Lecții de viață predate elevilor de la ”Ion Ghica” și ”Panait Cerna”

Lecții de viață predate elevilor de la ”Ion Ghica” și ”Panait Cerna”

Zilele de miercuri şi joi, din cadrul evenimentului Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, au fost dedicate de membrii Comisiei judeţene de monitorizare a activităţii preventive Brăila, activităţilor de informare adresate elevilor.

Astfel, în data de 03 octombrie, „bobocii” Colegiului Economic „Ion Ghica” Brăila au avut prilejul să discute despre traficul de persoane şi implicaţiile personale, sociale, economice, juridice şi medicale ale acestuia, cu polițiști din cadrul compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi Biroului Proximitate, reprezentanți ai Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Galaţi, ai Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila şi ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Brăila.

Demersul polițiștilor a urmărit conştientizarea elevilor cu privire la împrejurările care îi expun la riscul de a deveni victime ale traficului de persoane şi comportamentele pe care trebuie să le adopte pentru a nu ajunge în această situaţie.

În acest scop, poliţiştii şi specialiştii anti-trafic le-au vorbit elevilor despre formele sub care se poate manifesta traficul de persoane, profilul traficanţilor, cine poate fi victimă, modurile în care se realizează recrutarea,  rolul reţelelor de socializare în racolarea victimelor şi instituţiile la care pot apela pentru a obţine informaţii, a solicita ajutor sau a semnala o situaţie de traficare a unei persoane.

În plus, pentru evitarea riscului de a fi induşi în eroare de traficanţi, elevii au fost informaţi de reprezentantul Sectorului Poliţiei de Frontieră Brăila cu privire la condiţiile de trecere a frontierei în cazul minorilor şi despre posibilităţile tehnice pe care poliţiştii le au la dispoziţie pentru prevenirea şi depistarea situaţiilor de trecere ilegală a frontierei.

Specialistul anticorupţie le-a explicat elevilor că încercările de trecere frauduloasă a frontierei sunt adeseori asociate cu infracţiunile de corupţie prevăzute de Codul Penal, în sensul că se poate încerca cumpărarea bunăvoinţei oamenilor legii, iar pentru astfel de fapte sunt pedepsiţi deopotrivă cel care oferă şi cel care primeşte mită.

Tinerii, aflați la început de drum, au primit nu doar informații și sfaturi pentru a se feri de traficanții de persoane, ci și o adevărată lecție de viață. Astfel, pornind de la cazuri în a căror rezolvare au fost implicați, specialiștii anti-trafic le-au explicat adolescenților importanta comunicării cu părinții si cadrele didactice, a evitării relațiilor cu persoane cunoscute doar pe internet și a informării atente atunci când iau decizia de a pleca la muncă în străinătate.

Mai mult, din experienţele dramatice trăite de protagoniștii filmelor tematice care le-au fost prezentate – o fată racolată prin metoda „loverboy”, un tânăr ajuns în spatele gratiilor pentru că a încercat să scape de rigorile legii oferind „atenții” polițiștilor, dar și un polițist de frontieră care, orbit de o sumă de bani primită ca mită și-a împins propriul copil în brațele traficanților de persoane, adolescenții au înțeles că educaţia precară, slaba informare și lipsa respectului față de legi îi pot implica în situaţii care le afectează grav viitorul.

Joi, 04 octombrie, beneficiari ai sfaturilor preventive au fost elevii Liceului Teoretic ”Panait Cerna” Brăila, subiectul abordat de această dată fiind prevenirea implicării tinerilor în fapte antisociale cu ocazia petrecerilor organizate la care aceştia participă.

Reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila şi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila le-au vorbit despre răspunderea contravenţională şi penală a minorilor, despre sancţiunile pe care le riscă dacă încalcă legea şi cum le poate afecta acest lucru atingerea obiectivelor personale.

De asemenea, tinerii au aflat care sunt faptele antisociale în care pot fi implicaţi, în calitate de autori sau victime, atunci când merg la petreceri (infracţiuni cu violenţă, fapte contra patrimoniului, operaţiuni ilicite cu droguri), factorii favorizanţi ai acestora, modul în care sunt sancţionaţi cei care le săvârşesc şi au primit sfaturi pentru prevenirea şi gestionarea corectă a unor astfel de situaţii.

Specialistul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila le-a explicat elevilor modul în care consumul de alcool sau droguri ilegale le poate afecta sănătatea, dezvoltarea fizică şi psihică şi le poate influenţa viitorul prin implicarea în fapte antisociale, informaţiile transmise fiind susţinute şi de materiale video elocvente.

 Dintre sfaturile transmise elevilor pentru a nu cădea în capcana traficului de persoane, polițiștii amintesc:

 • pe reţelele de socializare, nu accepta cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunoşti şi în realitate!
 • dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii anterior;
 • nu posta pe internet fotografii cu tine în ipostaze indecente; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi;
 • anunţă familia cu cine, unde şi cum vrei să pleci din ţară;
 • stabileşte o parolă, pe care să o foloseşti în convorbirile cu părinţii, dacă ai probleme;
 • anterior plecării, află numărul de telefon al reprezentanţei diplomatice a României din ţara unde urmează să te deplasezi;
 • nu da nimănui actele tale de identitate, cu excepţia oamenilor legii (poliţişti, jandarmi);
 • realizează mai multe copii ale tuturor actelor necesare călătoriei şi păstrează-le în diferite locuri;
 • dacă eşti în pericol şi te afli în România, apelează gratuit linia telefonică 0800.800.678, iar dacă te afli în străinătate apelează la numărul +40 21.313.31.00 sau numărul reprezentanţei diplomatice a României din ţara respectivă.
Distribuie postarea
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •