Economie

La începutul lunii octombrie, în județul Brăila erau 14 focare active de Pestă Porcină Africană

La începutul lunii octombrie, în județul Brăila erau 14 focare active de Pestă Porcină Africană

Pesta Porcină Africană continuă să își facă simțită prezența în România, dar și în Brăila. În momentul de faţă, în județul Brăila sunt active 13 focare în gospodării ale populației din comunele Măraşu, Stăncuţa, Gropeni, Frecăţei, Dudești, dar şi în municipiul Brăila. De asemenea mai există focarul încă nestins în crescătoria de porci a Penitenciarului Brăila. În cele 13 focare au fost 654 de porci eutanasiaţi, iar proprietarii urmează să fie despăgubiţi.

Cel mai mult a afectat de Pesta Porcină Africană este crescătoria de porci a Penitenciarului Brăila, unde se aflau 391 de exemplare, toate eutanasiate. la sfârșitul săptămânii trecute erau 14 focare active, dintre care unul în crescătoria Penitenciarului Brăila, care încă este în procedură de dezinfecţie şi restul sunt în gospodării ale.

Cele mai multe se află pe raza comunei Măraşu, în localitățile Mărașu -4, Țăcău -2 și Măgureni -2. Celelalte cinci focare sunt într-o gospodărie din municipiul Brăila, cartier Lacu Dulce, una în localitatea Cuza Vodă din comuna Stăncuţa, una în comuna Gropeni, una în comuna Frecăţei şi una în localitatea Tătaru, comuna Dudești, aceasta din urmă fiind confirmată în data de 1 octombrie. În total, în cele 13 gospodării se aflau 263 de porci.

Până la data de 2 octombrie, în județul Brăila au fost înregistrate 25 de cazuri de Pestă Porcină Africană la porcii mistreți, dintre care 21 găsiți morți și 4 care au fost vânați.

În Romania, la data de  02.10.2020, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 40 de județe din care în 36 de județe sunt afectați de virus atât porcii domestici cât și mistreții, în 2 județe sunt afectați de virusul PPA numai mistreții, iar în 2 județe sunt afectați numai porcii domestici.

În prezent sunt active un număr de 525 de focare PPA, din care 14 focare în exploatații comerciale și 3 focare în exploatații comerciale de tip A.

De la apariția PPA pe teritoriul României, județul Brăila este cel mai afectat, având cel mai mare număr de porci eutanasiați, aproximatin jumătate din total.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •