ProBrăila: Se ţipă, se urlă şi se invocă constituirea unei coaliţii anti-PSD. Traian Băsescu, acum o lună, spunea că, din această perspectivă, PDL-ul nu trebuie atacat. Dar zilele trecute l-a atacat, şi încă vârtos. Greu de înţeles „strategia” domnului preşedinte şi a PMP-ului. Dumneavoastră cum comentaţi?
Vasile Blaga: Depistez cumva o fractură logică în comportamentul domnului preşedinte Traian Băsescu: nu poţi, pe de-o parte, să vorbeşti de rău PDL şi să încerci să-l destructurezi, iar pe de altă parte să ceri unificarea dreptei. Mi se pare un pic imoral. Cât priveşte PMP, nu putem să nu remarcăm că singurii oameni pe care îi pot scoate la înaintare sunt cei plecaţi din PDL: domnul Baconschi, domnul Cristian Preda, doamna Elena Udrea.
Partidul Democrat Liberal a lăsat întotdeauna loc de bună ziua, a fost mereu un coagulator al forţelor de drepta şi de centru-dreapta. Istoria partidului ne-a demonstrat acest lucru. Întotdeauna, acest partid a fost principalul adversar al Partidului Social Democrat. În ultimii 22 de ani, doar 8 luni de zile am „coabitat” cu Partidul Social Democrat, cele 8 luni din 2009. Aşa ne-am construit ca partid: ca adversari ai PSD-ului, la vremea respectivă. Primii noştri paşi: ca opozanţi ai lui Ion Iliescu şi ai echipei sale. Noi nu am avut niciodată înţelegeri pe sub masă cu Partidul Social Democrat, cum, de altfel, au avut liberalii. Şi au şi astăzi. Vă reamintesc că, în 2001, când la putere era PSD-ul, PNL-ul avea un protocol de colaborare semnat cu PSD. Şi aveau oameni puşi în funcţii importante. Domnul Orban (Ludovic Orban, PNL – n.r.) era, de pildă, preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, asta în timp ce, teoretic, liberalii – cică! – făceau cu patimă „opoziţie”. Să ne amintim de 2007-2008, când am fost scoşi de la guvernare în duminica Floriilor. Au guvernat apoi cu 18%, liberalii, pe bani grei şi cu suportul PSD-ului. Ei, asta da „opoziţie”! Evident că suntem interesaţi de alianţe şi coaliţii împotriva PSD-ului, nu încape discuţie, căci noi suntem adversari tradiţionali ai acestui partid. Şi nu are rost să simulăm modestia: PDL este cel care ştie cum să o facă şi care a încercat permanent să coaguleze dreapta. Aşa vom proceda şi în continuare. Dar, repet, în ceea ce-l priveşte pe domnul preşedinte Traian Băsescu, nu poţi să vii să loveşti în partid, să asmuţi un partid, PMP, care nu are alt orizont de voturi decât cel pe care încearcă să-l smulgă din portofoliul Partidului Democrat Liberal, iar pe de altă parte să bravezi pe tema unificării dreptei. Ceva scârţâie rău de tot aici.
ProBrăila: După cum arată lucrurile până acum în această competiţie europarlamentară, PDL pare a se distinge printr-o poziţie extrem de clară, prin mesaje clare europene. În tot acest timp, la celelalte partide înscrise în cursă, ne referim la cele reprezentative ca pondere electorală, se observă ceea ce mulţi analişti politici consideră a fi o „miştocăreală” fără nici cea mai mică legătură cu natura acestei competiţii electorale. La nivel european, se întâmplă un lucru: o lehamite totală a cetăţeanului faţă de clasa politică. Fapt care a impus două idei: reinventarea clasei politice – o operaţiune extrem de dificilă – sau cedarea inteligentă a ştafetei pentru o tânără generaţie deja formată şi care are în spate un trecut european acumulat. Observăm la nivelul conducerii PDL extrem de mulţi tineri, şi aici nu ne referim strict la vârsta biologică, ci la modul de a gândi, la traiectoria politică şi ideologică. Face acest lucru parte dintr-o strategie a PDL?
Vasile Blaga: Evident că da! Noi considerăm că lucrurile trebuie să evolueze natural. Este nevoie şi de experienţa unor oameni căliţi în bătălii politice, dar este nevoie şi de un suflu nou. Dacă vă uitaţi la Brăila, Galaţi, Ialomiţa sau Călăraşi, de pildă, veţi vedea conduceri foarte tinere ale PDL. Dar şi la nivel naţional veţi constata aceeaşi situaţie, evident, exceptându-mă pe mine şi pe domnul Oltean, cei care am făcut parte din vechiul FSN, lucru pe care unii îl privesc aşa, cu coada ochiului şi cu silă, uitând însă că noi am fost cei care ne-am rupt de Iliescu, pentru că, pur şi simplu, ni s-a părut revoltător parcursul pe care el şi ciracii săi îl propuneau României. Şi timpul ne-a demonstrat că am avut dreptate atunci, căci România a pierdut ani mulţi în parcursul ei european, intrând mai târziu în Uniunea Europeană decât alte state, precum Ungaria, Polonia, Slovenia etc. Este nevoie de tineri cu experienţă şi cu expertiză profesională, care să spună ceva, şi nu de tineri scoşi din pălărie. Uitaţi-vă ce înseamnă clasa tânără la PSD: aceşti noi pesedişti sunt mult mai răi decât vechii pesedişti. Au asimilat într-un mod înfiorător metehnele fostului Partid Comunist. Ce descoperim când ne aplecăm privirea asupra „metodei” lor de conducere, şi mă refer la Ponta sau la Şova? Lui Iliescu, cât era el de Iliescu, cu tot cu convingerile lui, nu i-a trecut niciodată prin cap să-şi trimită soţia în Parlamentul European. Uitaţi-vă la Ponta, e un întreg chiolhan familial: el este premier, soţia lui este parlamentar european, socrul său este liderul senatorilor PSD, iar finul lui, ministrul Justiţiei. Personal, sunt pentru înnoirea clasei politice bazate pe resursele unor oameni care au ars etapele obligatorii într-un partid, şi nu pentru unii asamblaţi la comandă, pe loc, după cum dictează calculul de maşinaţiune politică. Nu l-aş fi propus, de exemplu, pe Alexandru Nazare, preşedintele acestei organizaţii (PDL Brăila – n.r.), dacă nu ar fi reprezentat ceva ca profesionist. Fiecare dintre colegii pe care eu i-am propus se potriveşte foarte bine unei anumite anverguri într-un anumit domeniu. Nu aparent l-am numit pe Alexandru coordonator al portofoliului Fondurilor Europene în Guvernul Alternativă. Obligatoriu trebuie să existe o bază profesională clară.
ProBrăila: Situaţia din Ucraina este una explozivă şi deschide nişte perspective geopolitice aproape imprevizibile. La ora asta, în afară de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu (care, de fapt, sunt acoperite de un întreg cancan general, generat tot de domnia sa, încât par a se risipi în surdină), singurul om politic care face declaraţii pertinente şi trage semnale de alarmă privind problema ucraineană este Cătălin Predoiu. Există la nivelul conducerii PDL discuţii pe această temă? Aveţi o strategie de sincronizare cu Partidul Popular European pe seama acestei probleme?
Vasile Blaga: Da, absolut! Şi aş vrea, în primul rând, să punctez diferenţa de opinie dintre conducerea Partidului Popular European, din care PDL face parte, şi cea a socialiştilor europeni. Vă aduc aminte că, recent, candidatul la şefia Comisiei Europene din partea socialiştilor, domnul Martin Schulz, expedia într-o doară situaţia din Crimeea, spunând că aveam de-a face cu un… “fapt”. Pe când Partidul Popular European spune în permanenţă că nu trebuie încălcată înţelegerea de la Helsinki privind integritatea teritorială şi inviolabilitatea frontierelor. Vreţi să ne uităm şi la parcursul colegilor noştri din Parlamentul European în problema Republicii Moldova, să vedem care au fost europarlamentarii care au muncit în Parlamentul European atunci când s-a pus pentru prima dată pe tapet posibilitatea ridicării vizelor şi când se dădea ca termen sfârşitul lunii aprilie 2014? Vă spun eu despre cine este vorba: domnul Stolojan, doamna Monica Macovei, domnul Marian-Jean Marinescu şi domnul Traian Ungureanu. Care a fost europarlamentarul care, înainte de Joia Mare, a dus la Chişinău un act oficial al Comisiei Europene în care se spunea negru pe alb că, pe 28 aprilie, moldovenii vor putea circula liber în Uniunea Europeană? Marian-Jean Marinescu!
PDL are o relaţie foarte apropiată cu Partidul Popular European. Şi vă reamintesc că şi în vara lui 2012, atunci când USL-ul încerca să ne abată de la parcursul nostru european, tocmai datorită acestor legături foarte strânse între europarlamentarii PDL şi Partidul Popular European, toţi şefii importanţi de state din Europa care aparţin PPE s-au ridicat în apărarea României şi a instituţiilor ameninţate de USL.
ProBrăila: Să ne fixăm un pic atenţia asupra Brăilei. Brăila este un oraş mort, dar cu un potenţial extraordinar. Ne referim strict la cel geografic. Ideea este că Alexandru Nazare a pus şi pune un mare accent pe investiţii, pe fonduri europene, pe infrastructură. Însă avântul său constructiv s-ar putea ciocni de un scepticism ce vizează, cumva, o anumită mentalitate centralistă a acestui oraş. Mulţi aşteaptă în continuare ca lumina să vină de la centrul partidului şi gândesc aşa: şi ce dacă avem un lider politic care ne poate ajuta, dar care nu este susţinut de la centru? Îi veţi acorda în continuare suportul de care are nevoie Alexandru Nazare pentru a pune toate lucrurile astea investiţionale şi infrastructurale la punct, pentru a-i obliga pe liderii administraţiei locale şi judeţene să facă ceea ce trebuie să facă?
Vasile Blaga: L-am ajutat şi-l ajutăm în continuare. Gândiţi-vă, la vârsta lui, eu nici nu visam să ajung ministru. Alexandru Nazare este, pe lângă funcţia pe care o deţine la Brăila, şi ministru responsabil de fondurile europene în Guvernul nostru Alternativă şi avem nevoie de el în continuare în toate structurile noastre politice de la nivel înalt. Nu întâmplător, atât el, cât şi Simona Drăghincescu şi conducerea de-aici le spun pesediştilor de la nivel local că aplică exact metehnele conducerii centrale. Adică trăiesc în permanenţă pe bază de majorare a taxelor şi impozitelor. Bun, majoraţi taxe şi impozite, dar măcar creaţi locuri de muncă, ca să nu se ajungă la un impact socio-economic năucitor. Noi am spus din prima zi: de cum vom ajunge la guvernare, vom arunca peste bord toate cele 35 de taxe mărite sau introduse de Guvernul Ponta, pentru că acestea sunt taxe electorale. Acciza a fost introdusă pentru acest an electoral, ca să-i dea domnului Liviu Dragnea bani, bani pe care domnul Dragnea, la rândul său, să-i dea domnului Bunea Stancu ca să-şi pună la punct clientela politică de la Brăila. Se vede de pe Marte că nivelul de trai cel mai scăzut se înregistrează în judeţele conduse de când lumea şi pământul de PSD. Brăila, Ialomiţa, Vrancea, Vaslui etc. Haideţi să le comparăm cu Alba, Arad, Timiş, Braşov, cu alte judeţe în care noi, PDL-ul, conducem sau am condus mulţi ani de zile. Cred că vă place cum arată Braşovul, nu-i aşa? Sau Alba! Deci, iată diferenţa dintre modul în care înţelegem noi să practicăm administraţia publică şi modul în care ştiu pesediştii să o facă.
Alexandru Nazare va avea tot sprijinul nostru în continuare, pentru că eu îl văd ca pe unul dintre viitorii miniştri ai Partidului Democrat Liberal după ce vom prelua puterea.