Azi noapte și astăzi dimineață, pompierii brăileni au intervenit pentru lichidarea a două incendii, unul la un autotren încărcat cu profile metalice și celălalt la o locuință din localitatea Traian.
În noaptea trecută, la ora 02.08, Detașamentul 2 de pompieri Brăila a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu la un autotren, încărcat cu profile metalice, care se deplasa pe DN 2B, pe raza localității Silistraru. Au ars o anvelotă și cca. 3 mp. de prelată de la semiremorcă.
Cauza probabilă a fost fenomenul de frecare în urma blocării unei roți. Incendiul a fost lichidat la ora 02.50.
Joi dimineață, la ora 07.07, aceeași subunitate a intervenit cu două autospeciale de stingere pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o locuință din localitatea Traian. În sprijin au fost solicitate o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean Brăila și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Traian.
Au ars o bucătărie cu o suprafață de cca. 10 mp. cu bunurile din aceasta.
Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost o explozie urmată de incendiu, explozie cauzată de o acumulare de gaze de la butelia care alimenta aragazul. Explozia s-a produs în momentul în care proprietarul a vrut să folosească aparatul de gătit.
În bucătărie, după lichidarea incendiului, a fost găsită o persoană de sex masculin, în vârstă de 67 ani, carbonizată.
Incendiul a fost lichidat la ora 08.50, reușindu-se limitarea acestuia și protejarea locuinței învecinate.
”În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” al județului Brăila reamintesc brăilenilor principalele reguli și măsuri menite a le proteja viața și bunurile:
– nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată. Luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neaşteptate;
– după ce aţi terminat de gătit, asiguraţi-vă că aţi oprit din funcţionare cuptorul şi aragazul;
– înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise;
– în cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, procedați de urgenţă la închiderea robinetului buteliei şi al aparatului de utilizare şi la deschiderea uşilor şi ferestrelor pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute. Totodată, nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, nu se va fuma şi nu se vor aduce/utiliza surse de foc decât după aerisirea încăperii;
– la aprinderea focului la aragaz sau sobă alimentate cu gaze naturale, după deschiderea robinetului buteliei, utilizați principiul “gaz pe flacără” (întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz);
– folosiți butelii omologate şi achiziționate din centre autorizate în acest sens” transmite col. Ștefan Stoian de la Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila.