
Prevenirea implicării minorilor în fapte penale sau contravenţionale, prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului şi a celor din sfera criminalităţii organizate au fost temele abordate de către poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în cadrul activităţilor preventive pe care le-au derulat, în zilele de 29 şi 30.09.2015, în locuri publice şi în unităţile de învăţământ gimnazial şi liceal, din municipiul şi judeţul Brăila.
Marţi, 29 septembrie, zi dedicată prevenirii delincvenţei juvenile, poliţiştii au derulat 33 de activităţi informativ- preventive în unităţi de învăţământ, dintre care 15 în mediul urban şi 18 în mediul rural.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au fost prezenţi în şcolile gimnaziale „Fănuş Neagu”, „Aurel Vlaicu”, „Nedelcu Chercea”, „Vasile Acecsandri” şi „George Coşbuc” din municipiul Brăila, şcolile gimnaziale Tufeşti, Bărăganul, Râmnicelu, Unirea şi Gropeni, colegiile şi liceele „Edmond Nicolau”, Liceul cu Program Sportiv, „Panait Istrati”, „Mihail Sebastian”, „Panait Cerna” din municipiu.
Pornind de la ideea că bazele unei educaţii antiinfracţionale solide se pun încă din copilărie, poliţiştii de proximitate, de prevenire şi cei de la structurile de poliţie rutieră şi de ordine publică, le-au prezentat elevilor noţiuni generale referitoare la infracţiuni, contravenţii, răspundere penală, sancţiuni aplicabile minorilor şi le-au explicat care sunt faptele penale şi contravenţionale cel mai des săvârşite de către minori.
Activităţile din şcoli au avut caracter interactiv, elevilor fiindu-le prezentate filme cu conţinut educativ, pe marginea cărora au fost purtate discuţii referitoare la principalele cauze ale delincvenţei juvenile, situaţiile cu potenţial criminogen şi consecinţele pe care săvârşirea unei fapte penale le poate avea asupra viitorului unui minor.

Ziua de miercuri, 30 septembrie, a fost dedicată prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului, iar activităţile desfăşurate de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au fost orientate îndeosebi către prevenirea infracţiunilor de furt din locuinţe, tâlhărie şi înşelăciune. Poliţiştii s-au întâlnit cu cetăţenii atât în mediul urban, în pieţe şi alte zone aglomerate, cât şi în mediul rural, pe străzile localităţilor Făurei, Ianca, Traian, Movila Miresii, Vădeni, Tufeşti, Stăncuţa sau la târgurile organizate săptămânal şi i-au informat cu privire la metodele cel mai des folosite de către infractori şi bunurile vizate de aceştia în cazul furturilor din locuinţe şi al tâlhăriilor, atitudinile care pot favoriza săvârşirea acestor infracţiuni şi măsurile elementare de protecţie pe care trebuie adopte pentru siguranţa bunurilor personale. O altă temă abordată în cadrul discuţiilor cu cetăţenii a fost prevenirea victimizării prin infracţiuni de înşelăciune, în special prin modurile de operare “accidentul”, “avocatul” şi “premiul”.
Totodată, ziua de miercuri a constituit pentru cetăţeni, aflaţi în zona gării C.F.R. şi autogării Brăila, un bun prilej de a se întâlni cu poliţiştii compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi cei ai Biroului Judeţean Transporturi Feroviare Brăila. Scopul acţiunilor desfăşurate în comun de poliţiştii celor două structuri a constat în informarea în vederea prevenirii victimizării prin accidente la trecerile la nivel cu calea ferată şi al asigurării siguranţei călătorilor în trenurile de persoane şi staţiile CFR.
Astăzi, în a patra zi a Săptămânii prevenirii criminalităţii, poliţiştii desfăşoară activităţi de prevenire a criminalităţii organizate. Elevii Colegiului Naţional “Gheorghe Munteanu Murgoci” au primit informaţii direct de la poliţiştii care instrumentează infracţiuni din sfera crimei organizate, iar elevii Liceului “Nicolae Oncescu”, din oraşul Ianca, şi cei ai şcolilor gimnaziale Mircea Vodă şi Şuţeşti, de la specialistul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila.