Social

În ciuda vremii reci, mii de brăileni au fost prezenți pe Faleza Dunării în primele două zile ale Festivalului Peștelui

În ciuda vremii reci, mii de brăileni au fost prezenți pe Faleza Dunării în primele două zile ale Festivalului Peștelui

Prima ediţie a Festivalului Peştelui de la Brăila, eveniment finanţat din fonduri europene care are drept scop promovarea valorilor şi tradiţiilor locale, s-a deschis joi seara şi se va desfăşura pe parcursul a patru zile, pe Faleza Dunării din municipiu.

Faleza Dunării este plină de standuri cu peşte fript şi prăjit, saramură de crap, borş de peşte mic şi mare preparat la ceaun, storceag, păstrăv la grătar sau în saramură, şalău cu ostropel, doradă friptă, precum și alte preparate din peşte, dar și creveţi, raci, caracatiţă, calamar, rapane, scoici.

Toţi cei prezenţi la deschiderea festivalului au fost întâmpinaţi cu borş de peşte pregătit de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Brăila, o etnie cu o tradiţie de peste 300 de ani în prepararea peştelui. Ruşii lipoveni au primit gratis peştele din partea Primăriei Brăila şi l-au transformat în borş, pe care l-au oferit tot gratuit celor prezenţi, acţiunea urmând să continue şi în celelalte zile ale festivalului, în total fiind pregătiţi 500 de litri de ciorbă.

Festivalul mai cuprinde ateliere meşteşugăreşti şi concerte de muzică uşoară şi populară, iar în 30 de căsuţe amplasate de-a lungul Falezei sunt prezentate produsele tradiţional pescăreşti, ustensile de pescuit şi ambarcaţiuni de pescuit, imagini care amintesc de târgurile de odinioară organizate pe malul Dunării.

Organizatorii au reconstruit cu această ocazie o casă veche a unei familii de pescari din zona Brăilei, pe care au expus-o pentru a fi văzută de public, şi au amenajat ateliere tradiţionale pentru vopsitul lânei cu plante, ţesutul ştergarelor şi al costumele populare, prelucrarea lemnului, cusutul pe etamină, confecţionarea de podoabe populare sub îndrumarea meşterilor populari, care fac demonstraţii practice ale tehnicilor de lucru tradiţionale.

Astăzi a fost prezent la Brăila, special pentru acest festival, Chef Horia Vârlan, care va prepara produse din peşte, iar seara au fost spectacole susţinute de elevi de la Palatului Copiilor, George Petrenco, Ansamblul „Parnassos” al Comunităţii Elene Brăila şi Maria Ciocan.

Sâmbătă, la eveniment va fi prezent unul dintre cei mai renumiţi somelieri, Sergiu Nedelea, cel care are o experienţă profesională de peste 25 de ani. De la ora 17.00 vor putea fi urmărite spectacole susţinute de ansamblurile „Muşeţeanca”, „Dunărenii”, trupa Antic, Magdalena Duţu şi trupa Zdob şi Zdub, al cărui concert va începe în jurul orei 20.20.

Duminică, programul artistic de pe Esplanadă va fi susţinut de Ansamblul „Gâuşărul Osmănean”, Ansamblul „Pandelaşul” şi Tarafului din Clejani, după care vor urma un joc de lasere şi un foc de artificii, care vor marca încheierea primei ediţii a Festivalului Peştelui.

Bugetul festivalului este de 68.000 de euro anual, bani proveniţi 100% din fonduri structurale, prin Programul pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014 – 2020 – Măsura 2.1 – Revitalizarea şi valorificarea identităţii locale, prin Asociaţia „Grupul Local pentru Promovarea Dezvoltării Integrate a Zonei Pescăreşti a judeţului Brăila”.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •