ProBr

Human Brain Mapping – Tolanit intru visare, ghici ciuperca ce-i!

Human Brain Mapping – Tolanit intru visare, ghici ciuperca ce-i!
Human Brain Mapping - Tolanit intru visare, ghici ciuperca ce-i!
Human Brain Mapping – Tolanit intru visare, ghici ciuperca ce-i!

 

Într-un studiu publicat în revista Human Brain Mapping, oamenii de ştiinţă afirmă că substanţele psihedelice din aşa-zisele „ciuperci magice” produc o activitate cerebrală asemănătoare cu aceea din timpul viselor. Cercetătorii britanici au ajuns la această concluzie după ce au examinat efectele psilocibinei – ingredientul psihedelic din ciupercile magice – asupra creierului, folosind informaţiile obţinute în urma tomografierii creierului voluntarilor care au fost injectaţi în prealabil cu acest drog.

Enzo Tagliazucchi, care a coordonat studiul de la Universitatea Goethe din Germania, a declarat:

O metodă bună de a înţelege cum funcţionează creierul este să perturbi sistemul într-un mod nou şi accentuat. Drogurile psihedelice fac exact acest lucru, devenind astfel instrumente puternice pentru a cerceta ce anume se întâmplă în creier în momente de alterare profundă a conştiinţei.

Autorii studiului au explorat potenţialul psilocibinei de a atenua forme severe ale depresiei la pacienţii care nu răspund la alte forme de tratament, obţinând astfel o serie de rezultate pozitive în stadiile incipiente ale experimentelor, potrivit publicaţiei britanice de ştiinţă. În studiu se afirmă că persoanele care consumă droguri psihedelice descriu adesea o stare de „conştiinţă extinsă”, caracterizată inclusiv de plăsmuiri foarte vii ale imaginaţiei şi senzaţii asemănătoare cu visul, iar pentru a explica baza biologică a acestor experienţe, echipa lui Tagliazucchi a studiat informaţiile obţinute în urma tomografierii RMN a creierului unui grup de 15 voluntari cărora li s-a administrat intravenos psilocibină în timp ce se aflau în scanerul RMN. Odată injectată psilocibina, activitatea din reţeaua cerebrală mai primitivă, asociată cu gândirea emoţională, a devenit mai pronunţată, anumite părţi ale reţelei – cum ar fi hipocampusul şi cortexul cingulat anterior – fiind mai active în acelaşi timp, stabilindu-se că acest model de activitate este similar cu acela produs în timp ce oamenii visează. De asemenea, în cadrul experimentelor, oamenii de ştiinţă au descoperit că voluntarii care luaseră psilocibină prezentau o activitate mai puţin coordonată la nivelul reţelei cerebrale asociate cu gândirea superioară, inclusiv conştiinţa de sine.

Robin Carhart-Harris, de la departamentul de medicină al Colegiului imperial din Londra, care a participat la studiu, explică:

Oamenii descriu adesea efectul produs de psilocibină ca o stare asemănătoare cu visarea, iar studiile noastre au oferit, pentru prima oară, o reprezentare fizică a acestei experienţe la nivelul creierului. Am fost uluit să observ asemănări între modelul activităţii cerebrale într-o stare psihedelică şi modelul activităţii cerebrale din timpul somnului cu vise, mai ales că ambele stări implică regiuni primitive ale creierului asociate cu emoţiile şi memoria.

„Ciupercile magice” cresc în stare naturală în cele mai diverse părţi ale globului şi au fost folosite din cele mai străvechi timpuri în ritualurile religioase, dar şi în scop recreaţional.

 

 

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •