Politica

Guvernul ne umbla la buzunare. Cresteri semnificative de preturi in 2013

Guvernul ne umbla la buzunare. Cresteri semnificative de preturi in 2013

Guvernul ne umbla la buzunare. Cresteri semnificative de preturi in 2013Noul Guvern Ponta, in Programul de guvernare creionat zilele trecute, afirma, inca de la inceput, ca va fi implementat „in scopul realizarii unei Romanii Puternice”. Pare o farsa, daca tinem cont de vestile care ne parvin despre maririle de preturi care ne asteapta in 2013.

Desigur, aceste cresteri, majoritatea dintre ele, au fost deja discutate si aprobate cu si de Fondul Monetar International. Chestie care nu ne incalzeste cu nimic, chiar daca, in acelasi Program de guvernare, se mai vorbeste, timid, despre unele mariri de salarii si altele.

Ce ne asteapta in anul 2013? Cum spuneam, nimic bun. Argumente?

Pretul gazelor naturale furnizate pentru populatie va creste cu nu mai putin de 10 la suta in anul viitor si in urmatorul, pentru ca, in 2015 – 2018, sa urce cu 12 la suta anual, prin ajustari (ce frumos spus, nu?) trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate.

Conform Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), prima majorare, de 8 la suta, va fi efectuata de la 1 iulie 2013, iar a doua, de 2 la suta, din octombrie acelasi an.

Ce se va intampla in viitorii ani, parca nici nu ne mai intereseaza, dar le notam, constiinciosi.

Asadar, in 2014 preturile vor urca in patru trepte, de 2 – 3 la suta fiecare, pentru ca, din 2015, cresterile sa fie „usor” mai mari, de 2 – 4 la suta. Majorarile vor fi facute in lunile de inceput de trimestru, deci ianuarie, aprilie, iulie si octombrie, intr-o rostogolire care se va opri (oare?) in anul 2018.

Se spune ca, in anii 2016 si 2018, fiecare scumpire va fi de 3 la suta, iar in anii fara sot, adica 2015 si 2017, de 2 – 4 la suta, respectiv de 2 – 5 la suta, pe ansamblul fiecarui an rata de crestere fiind de 12 la suta.

Nici consumatorii noncasnici nu scapa de scumpiri, care se vor „implementa” intr-o perioada mai scurta de timp si avand valori mai mari. Desigur, majorarea de preturi (numai in anul 2013, scumpirile vor totaliza 18 la suta), se va regasi tot in produse si servicii, adica tot printr-un minus in buzunarul nostru.

Scoateti degetele din priza, se scumpeste (si) curentul

Tot ANRE a anuntat, si in ceea ce priveste energia electrica furnizata consumatorilor casnici, ca procentul de achizitie, din piata concurentiala, TREBUIE sa creasca (asta mai este piata concurentiala, daca trebuie?) cu 10 la suta in iulie 2013, fata de ce este acum, ajungand la 20 la suta la inceputul anului 2014, la 30 la suta in luna iulie acelasi an, si la nu mai putin de 40 la suta in ianuarie 2015!!!

Ca treburile sa nu fie lasate de izbeliste, alte trepte de cate 10 procente au fost stabilite pentru iulie 2015, ianuarie si iulie 2016, ianuarie si iulie 2017, finalul, apoteotic, fiind in decembrie 2017, cand se va ajunge la 100 la suta. Bravos, natiune!

Lucrurile nu se termina aici, consumatorii noncasnici au achizitionat curentul electric, de pe piata concurentiala, inca din luna septembrie 2012, cu un procent de 15 la suta, procent care trebuie (iarasi acel TREBUIE!) sa urce la 30 la suta in ianuarie 2013, 45 la suta in aprilie 2013, 65 la suta in iulie 2013, 85 la suta in septembrie 2013, pentru ca, in ianuarie 2014, sa se ajunga la 100 la suta.

Ca urmare a deciziei ANRE, pretul facturii la energia electrica va creste, pentru consumatorul final, mai mult decat era prevazut.

Vom „bea” tutun mai prost si mai scump

De la 1 ianuarie 2013, Guvernul va efectua noi cresteri de accize, care vor scumpi motorina si tigaretele.

Conform calendarului deja stabilit de Executivul roman, nivelul accizelor pentru motorina va creste, la 1 ianuarie 2013, de la 374 euro/tona, la 391 euro/tona, iar acciza totala la tigarete va creste, in iulie 2013, de la 79,19 euro la 81,78 euro/1.000 tigarete si va ajunge la 86,96 euro/1.000 tigarete in iulie 2015.

Cea mai apropiata majorare de accize la tigarete va fi aplicata in luna iulie a acestui an, de la 76,6 euro la 79,19 euro/1.000 tigarete.

In privinta benzinei, un studiu Bloomberg, pentru 55 de tari, releva ca Romania se numara printre statele cu cel mai ridicat cost din lume, calculat in functie de puterea de cumparare, situandu-se pe locul al saptelea, dupa ponderea costului unui galon de benzina in venitul mediu zilnic.

Papica zilnica, sub semnul intrebarii?

Criza globala, spun specialistii, este determinata, in principal, de scumpirea graului si a plantelor din care se fac uleiurile, scumpire care este un efect direct al secetei. Recolta stransa de americani este cea mai mica din 1936, iar cele din Rusia si America Latina au fost la fel de mult afectate de seceta.

In tara noastra, unele preturi au crescut, deja, destul de mult. Doua exemple sunt edificatoare.

Primul se refera la pretul cartofilor de consum, care a crescul cu putin peste 20% in ultimul an, iar majorarile ar fi putut fi mai mari, dar puterea de cumparare scazuta a romanilor nu a permis acest lucru.

Cel de-al doilea exemplu este pretul graului, care a crescut, din iunie si pana acum, cu 70 la suta, iar pretul fainii a crescut cu 50 la suta. Pentru ca ponderea fainii, in pretul painii, este de 50 la suta, brutarii au incercat sa scumpeasca pretul painii, dar au constatat ca le scad comenzile si au dat inapoi.

Iata de ce, printre altele, multe altele, nu ma bucur excesiv de apropiata schimbare de an. Mai ales daca tinem cont de faptul ca Romania nu este deloc, dar deloc pregatita sa-si gestioneze resursele, acelea pe care le mai are, si nici guvernantii nu au nicio posibilitate de miscare, ceea ce fac si vor face nefiind altceva decat o mimare a guvernarii.

LA MULTI ANI!

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.