Judecătorii Tribunalului Vrancea au admis solicitarea DNA privind completarea încadrării juridice pentru inculpații Gheorghe Bunea Stancu și Alina Rusu, cu prevederile referitoare la consecințele deosebit de grave în ce privește infracțiunile de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos material necuvenit. Totodată au respins solicitarea formulată de inculpata Rusu Alina Daniela de înlăturare a prevederilor art. 132 din Legea nr. 78/2000 din încadrarea juridică a faptei de abuz în serviciu, ca nefondată.
Instanța din Focșani l-a condamnat pe inculpatul GHEORGHE BUNEA STANCU la o pedeapsă principală de 3 (trei) ani închisoare și 10 ani pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcție publică, pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, în formă continuată, faptă prevăzută de art. 253 ind. 1 alin. 1 Cod penal vechi, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal vechi și art. 5 Cod penal nou.
[quote]Constată că această infracțiune este concurentă cu cea pentru care inculpatul a mai fost condamnat prin sentința penală nr. 1043/20.11.2013 a Judecătoriei Sector 1 București, definitivă prin decizia penală nr. 508/A/02.04.2015 a Tribunalului București Secția I Penală. Conform art. 36 alin. 1 coroborat cu art. 34 alin. 1 lit. b și art. 35 alin. 1 Cod penal vechi contopește pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Gheorghe Bunea Stancu prin sentința penală nr. 1043/20.11.2013 a Judecătoriei Sector 1 București, definitivă prin decizia penală nr. 508/A/02.04.2015 a Tribunalului București Secția I Penală cu pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată prin prezenta sentință și aplică inculpatului pedeapsa principală cea mai grea, aceea de 3 (trei) ani închisoare, la care aplică și pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcție publică, pe durata maximă prevăzută de vechiul Cod penal, respectiv 10 ani.[/quote] se arată în hotărârea luată de completul de judecată de la Tribunalul Vrancea.
Astfel, lui Gheorghe Bunea Stancu i se aplică pedeapsa principală de 3 (trei) ani închisoare și 10 ani pedeapsă complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcție publică. De asemenea se aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal vechi, pe durata executării pedepsei principale. Conform art. 36 alin. 3 Cod penal vechi, se deduce din durata pedepsei principale aplicată inculpatului perioada executată din pedeapsa aplicată prin sentința penală nr. 1043/2013 a Judecătoriei Sector 1 București, de la 2 aprilie 2015 până la 10 august 2016.
Gheorghe Bunea Stancu a fost achitat pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos material necuvenit, în formă continuată, prevăzut de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 2481 Cod penal vechi și art. 246 Cod penal vechi, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal vechi și art. 5 Cod penal nou, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.
Conform art. 118 alin. 1 lit. a Cod penal vechi, instanța a dispus confiscarea de la inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, în folos statului, a sumei de 1.816.790 lei. Conform art. 404 alin. 4 lit. c Cod procedură penală menține măsura sechestrului asigurător instituită în cursul urmăririi penale prin ordonanța procurorului nr. 255/P/2013 din 12.05.2015 asupra bunurilor aparținând inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, până la aducerea la îndeplinire a măsurii de confiscare specială dispusă prin prezenta sentință.
Conform art. 274 alin. 1 Cod procedura penala, obligă pe inculpatul Gheorghe Bunea Stancu să plătească statului suma de 3.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare.
Gheorghe Bunea Stancu are dreptul la apel în termen de 10 zile, de la comunicarea hotărârii.
Fostul președinte al Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, dar și fostul director economic CJ Brăila, Alina Rusu, erau acuzați de fapte de corupție. Potrivit sentinței, Bunea Stancu trebuie să execute trei ani de închisoare, iar instanța a dispus totodată și confiscarea a sute de mii de lei de la acesta. În ceea ce o privește pe Alina Rusu, aceasta a fost achitată.
În 2015, după o condamnare definitivă într-un alt dosar, Gheorghe Bunea Stancu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu și conflict de interese, ambele în formă continuată. În același timp, Alina Daniela Rusu era acuzată de abuz în serviciu în formă continuată. Infracțiunile s-ar fi comis în perioada 28 martie 2006 — 8 martie 2012, când „Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila, a îndeplinit mai multe acte care au condus la obținerea în mod direct de foloase patrimoniale necuvenite pentru două cluburi sportive din Municipiul Brăila, constând în încasarea, de către acestea, a sumei totale de 7.492.360 lei, precum și darea în folosință gratuită pe o perioadă de 5 ani a unui autoturism”.
Potrivit DNA, Bunea Stancu era acționarul majoritar al unei societăți comerciale care, la rândul ei, prin intermediul altei societăți, avea calitatea de asociat majoritar la CF Brăila și membru fondator la HC Dunărea Brăila.