ProBr

Expoziție de imagini cu clădiri monumente istorice, pe gardul Cimitirului ”Radu Negru”

Expoziție de imagini cu clădiri monumente istorice, pe gardul Cimitirului ”Radu Negru”

O expoziţie cu peste 30 de imagini ale clădirilor monument istoric din Brăila a fost realizată pe gardul cimitirului Radu Negru, situat la intrarea în municipiu, pe șoseaua Buzăului. Proiectul a fost realizat la iniţiativa Primăriei, urmând să fie extins la nivelul mai multor cimitire din oraş, după cum a declarat primarul Marian Dragomir.

Organizat ca o expoziţie permanentă în aer liber, proiectul a vizat montarea unor panouri pe gardul Cimitirului „Radu Negru” care conțin imagini cu cele mai reprezentative clădiri din municipiu, în alb şi negru, „pentru a pune o patină a timpului pe ceea ce înseamnă istoria Brăilei”, a scris Dragomir pe pagina sa de Facebook.

Născută din dragostea românilor, contopită într-un amalgam de etnii şi sprijinită pe forţa financiară a bancherilor şi comercianţilor, aflată la întretăierea influenţelor culturale europene şi asiatice, Brăila s-a dezvoltat ca un oraş cu o arhitectură excepţională, demonstrată de prezenţa multor clădiri de patrimoniu, de o diversitate, o valoare şi o frumuseţe aparte. Cele mai reprezentative păstrate până azi, sau rămase doar în memoria colectivă a oraşului, sunt aduse în atenţia privitorilor de prezenta galerie„, se arată în textul de prezentare a expoziţiei.

Între clădirile reprezentative care apar în expoziţie se află Palatul Agriculturii, Palatul „Lyra”, Moara Violatos, Ceasul public din Grădina Mare, Casa „Panait Istrati”, Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, Biserica Greacă, sediul Societăţii Române de Asigurări din Brăila, Casa „Petre Ştefănescu Goangă”, Gara Fluvială, Farmacia Faltis, Hotel Bristol şi multe alte monumente care au făcut istorie în Brăila.

Primăria Brăila are în plan realizarea, în perioada imediat următoare, a unei astfel de expoziţii şi pe gardul Cimitirului „Sfântul Constantin”, care va avea ca tematică războaiele de eliberare duse de soldaţii români, cu imagini din arhiva Muzeului Brăilei.

Dragomir a precizat că va solicita în CLM aprobarea continuării finanțării unor astfel de proiecte, pentru a fi montate astfel de panouri și pe zona gardurilor de la Cimitirul ”Radu Negru” aflate pe Șoseaua de Centură a Brăilei.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •