Cultura

Expozitie de icoane si lansarea filmului documentar „Preoții Români – Jertfă și Rugăciune pentru unire”

Expozitie de icoane si lansarea filmului documentar „Preoții Români – Jertfă și Rugăciune pentru unire”

Vineri, 13 aprilie 2018, de la ora 12.30, în Holul Monumental al Teatrului ”Maria Filotti” are loc vernisajul expoziție de icoane, ouă încondeiate și flori „Lumină din lumină”. Programul de vizitare este zilnic, în perioada 13 – 15 aprilie, în intervalul orar 9.00- 16.00.

După vernisarea expoziției va avea loc, începând cu ora 13.00, în Sala Mare a Teatrului ”Maria Filotti”, vizionarea documentarului „Preoții români – Jertfă și Rugăciune pentru Unire”.

Filmul reunește mărturii, date istorice și interviuri în legătură cu rolul pe care l-au avut clericii în timpul Primului Război Mondial. Alături de participarea efectivă în teatrele de operațiuni, preoții români ortodocși au derulat activități sociale, spirituale și umanitare în spatele frontului. Filmul  aduce în prim plan o pagină de istorie mai puțin cunoscută publicului român, despre implicarea Bisericii în Primul Război Mondial, o pagină pe care o recuperăm cu toții în 2018, anul Centenarului.

În deschiderea evenimentului de la Sala Mare a Teatrului ”Maria Filotti” vor lua cuvântul Dragos Neagu, managerul Bibliotecii Județene “Panait Istrati”, Cristina Liberis, jurnalist și realizator al filmului, dar și Î.P.S. Casian Craciun Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Constituiți în cadrul Serviciului Preoțesc, celulă care a funcționat pe lângă Marele Cartier General al Armatei Române, preoții care s-au implicat nemijlocit în efortul de război le-au insuflat ostașilor încrederea și speranța victoriei finale. Fără excepție, în prima linie sau în zonele de organizare, au săvârșit fapte eroice, mulți dintre ei căzând în focul confruntărilor. Alături de participarea efectivă în teatrele de operațiuni, preoții români ortodocși au derulat activități sociale, spirituale și umanitare în spatele frontului.

Exemplaritatea și energia inepuizabilă de care au dat dovadă preoții români reprezintă una dintre poveștile necunoscute despre Marele Război.  Fără să fie prea bine cunoscută publicului român, implicarea Bisericii în Primul Război Mondial se constituite într-o inspirată și folositoare pagină de istorie pe care o recuperăm cu toții în 2018, în anul Centenarului.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •