Am folosit intenționat un cuvânt împrumutat din vocabularul militar pentru a sublinia că, în parelel cu războiul de lângă noi, viața merge înainte. Și merge înainte, printre altele, acompaniată de frumos. Două expoziții de înaltă ținută artistică sunt deschise în aceste zile la Brăila, două expoziții care merită din plin să fie vizitate.
Prima, în ordine cronologică, este Salonul Național de Plastică Mică, Brăila, 2022, deschis la Galeriile de Artă. Ca în fiecare an, el a fost vernisat odată cu venirea primăverii. Tot ca în fiecare an, participarea este una impresionantă. De fapt, organizatorii spun că numărul participanților crește de la an la an. 432 de lucrări venite din toate colțurile țării și din Republica Moldova sunt prezente la Brăila. Printre ele, lucrări semnate de nume mari ale plasticii romănești.
Dar ceea ce impresionează cu adevărat la această expoziție este calitatea majorității lucrărilor. Deși tehnicile folosite sunt foarte variate, aproape toate lucrările sunt demne de o mare expoziție. Foarte bună ideea organizatorilor – filiala locală a Uniunii Artiștilor Plastici – de a aduce laolaltă lucrări de pictură, grafică, fotografie, colaj, tapiserie, sculptură mică etc.
Și apropo de organizatori, ei au făcut o muncă extrem de laborioasă. Să primești sute de lucrări, să le organizezi și să le expui în condiții decente reprezintă un mare și nerăsplătit efort. Tocmai de aceea trebuie să mulțumim membrilor filialei locale a UAP, filială condusă de Gheorghe Mosorescu.
Și nu avem decât să trecem strada, la Muzeu, ca să ajungem la expoziția personală a Georgianei Chițac. Și ce ne prezintă Georgiana? Cam jumătate din cele 365 de lucrări realizate de ea în anul 2021, lucrări care reprezintă femei din București. Practic, în fiecare zi a anului 2021, Georgiana a desenat, pictat sau schițat câte o femeie din Capitală. Rezultatul este o galerie de lucrări cu doamne și domnișoare de toate vârstele și condițiile sociale în fel de fel de posturi specifice prezenței pe stradă.
Privind lucrările, cauți să-ți imaginezi contextul în care au fost prinse femeile din tablouri. La piață, la plimbare în parc, în drum spre serviciu, școală, facultate, în timpul serviciului, odihnindu-se pe bancă, citind o carte, folosind telefonul mobil și multe-multe alte posibile situații.
Trebuie să remarcăm și aici efortul deosebit al artistei, acela de a realiza zilnic căte o lucrare. Și mai ales, marea inventivitate a autoarei. Nu sunt două lucrări care să semene, nu sunt două personaje la fel. Din contră, în fiecare lucrare descoperim o altă femeie, într-o altă ipostază. Într-un cuvânt, o adevărată “risipă” de creativitate care coplește orice privitor.
Și încă ceva. După parcurgerea expoziției, rămâi cu o plăcută stare de bine. Femeile, ne spune Georgiana Chițac, sunt foarte diferite. Datorită lor, strada, în viziunea Georgianei Chițac, e plină de culori și forme. Și tocmai de aceea, lumea, așa cum o vede Georgiana Chițac, e foarte frumoasă…
Dan Rotaru