ProBr

Educatoare din comuna Viziru a păcălit două colege că le vinde subiectele la titularizare și a pierdut banii la ”păcănele”

Educatoare din comuna Viziru a păcălit două colege că le vinde subiectele la titularizare și a pierdut banii la ”păcănele”

Tribunalul Brăila a condamnat-o, pe 27 mai 2019, pe Costelia Lascu (fostă Sider), o educatoare din comuna brăileană Viziru, la 2 ani şi 9 luni de închisoare pentru înşelăciune şi trafic de influenţă, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Decizia instanţei poate fi atacată cu apel.

În primăvara anului 2016, Costelia Lascu, educatoare la grădiniţa din comuna brăileană Viziru, s-a oferit să le vândă către două învăţătoare de la şcoala gimnazială din Viziru, subiectele de la examenul de titularizare. Aceasta le-a cerut celor două suma totală de 36.000 de lei şi 500 de euro.

Le-a promis că le va procura subiectele pentru concursul de titularizare pentru postul de învăţător, respectiv educator la care urmau să participe, obţinând de la acestea 16.000 de lei, respectiv 20.000 de lei şi 500 euro, deşi a cunoscut că nu poate face rost de acele subiecte”, se arată în rechizitoriul prin care Costelia Lascu a fost trimisă în judecată.

Educatoarea a pretins că ar avea influenţă la Inspectoratul Şcolar Brăila şi în special la inspectorul şcolar general, iar pentru a fi mai credibilă, le-a dat colegelor o foaie pe care copiase trei subiecte din tematica de concurs. Colegele de breaslă i-au dat banii, dar au picat concursul de titularizare, iar pentru că Lascu a refuzat să le înapoieze banii, i-au făcut plângere la Poliţie. Una dintre învăţătoare, T.B., a făcut rost de banii ceruţi de Lascu de la părinţii ei.

După ce a intrat în posesia banilor, T.B. a contactat-o telefonic pe Sider Costelia, dându-i suma solicitată, pe care a pus-o într-o coală de hârtie. În perioada următoare, inculpata i-a mai solicitat persoanei vătămate încă 6.000 lei, sub pretextul că îi fuseseră ceruţi suplimentar de către persoanele din cadrul IŞJ Brăila, pentru a-i furniza subiectele. În aceste condiţii, persoana vătămată a apelat din nou la părinţii ei, care, cu greu, fiind pensionari şi bolnavi, i-au mai dat 2.000 de lei, iar pentru restul de 4.000 de lei a stabilit cu inculpata să o aştepte până în luna iunie 2016, când urma să primească banii pentru lunile din vacanţa de vară”, se precizează în rechizitoriu.

Costelia Lascu nu mai avea cum să înapoieze vreun ban pentru că îi pierduse pe toţi la păcănele, după cum singură avea să recunoască ulterior.

În realitate, în acea perioadă de timp – conform susţinerilor sale – inculpata căzuse în patima jocurilor de noroc, pierzând sume de bani la «păcănele», astfel că, deşi nu avea niciun fel de cunoştinţe la IŞJ şi, implicit, nicio posibilitate de a face rost de acele subiecte, s-a gândit să profite de naivitatea celor două persoane vătămate, pretinzând că ar avea influenţă asupra unor persoane din cadrul instituţiei, de la care ar putea primi subiectele care urmau să fie date la concursul de titularizare, contra unor sume de bani. În acest sens, Sider Costelia a solicitat şi a obţinut, în mai multe tranşe, de la persoanele vătămate, sumele de 16.000 de lei, respectiv 20.000 de lei şi 500 de euro, minţindu-le pe acestea că aceşti bani au fost daţi unor “persoane” din cadrul IŞJ, însă, în realitate, au fost folosiţi în interes personal”, arată procurorul de caz în rechizitoriu.

Judecătorii au hotărât acum ca educatoarea Costelia Lascu să le restituie colegelor sale 34.900 de lei şi 500 de euro, fiind obligată şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Bibliotecii Judeţene ”Panait Istrati” Brăila sau la Colegiul Tehnic „Costin D.Neniţescu” pentru o perioadă de 120 de zile lucrătoare, sub coordonarea Serviciul de Probaţiune Brăila.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •