Social

După cazul de la fabrica de confecții din Brăila, cu 42 de infectați, ministrul municii cere verificări pe teren asupra respectării măsurilor de protecție

După cazul de la fabrica de confecții din Brăila, cu 42 de infectați, ministrul municii cere verificări pe teren asupra respectării măsurilor de protecție

Situația de la fabrica de confecții din Brăila cu 42 de cazuri confirmate cu COVID-19 a ajuns pe masa ministrului muncii, Violeta Alexandru. Într-o postare pe rețelele de socializare, ministrul muncii a spus că se implică atunci când i se semnalează o nevoie.

”Prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc, mi-a semnalat faptul că, într-o firmă de confecții din Brăila, majoritatea angajaților a fost infectată/a fost contact direct și, prin decizia autorităților județene, întreaga întreprindere a fost închisă, pe o perioadă determinată. Angajații bolnavi urmează să fie tratați (le doresc multă sănătate!), cei sănătoși, însă, vor merge acasă, până la reluarea activității în condiții optime.

Am înțeles că în asemenea situații punctuale, când autoritățile județene decid măsuri de restricție, există impact major asupra angajaților și a angajatorilor. Și am propus o soluție. Reglementarea care să asigure acordarea de șomaj tehnic pentru angajații sănătoși dar trimiși acasă, în condițiile închiderii unei companii, va fi pe masa guvernului la următoarea ședință.”a scris Violeta Alexandru.

Aceasta a spus că sunt însă cel puțin două întrebări, după ce 42 de angajați sunt infectați, pentru că nu s-a ajuns aici peste noapte.

”Când angajatorul a văzut cum crește numărul cazurilor de persoane infectate, nu s-a gândit, de exemplu, să verifice temperatura la intrarea în unitate ca măsură suplimentară de verificare? Când am vizitat Botoșaniul, la companii din același domeniu, nu doar că am atras atenția că angajații, prin poziționarea mașinilor&echipamentelor de lucru, sunt prea apropiați, ci am și cerut direct șefului ITM să verifice că se iau toate măsurile de prevenție, inclusiv verificarea temperaturii. Când ai sute de angajați, cu atât mai mult, iei măsuri suplimentare.

De ce ITM și alte instituții cu atribuții de control se rezumă doar la ședințe la Prefectură? Rolul lor este să iasă pe teren. În cazul companiei din Brăila, am cerut explicații pentru a vedea unde au făcut verificări reprezentanții ITM Brăila, în această perioadă.

Prim-ministrul României, Ministrul Muncii, în subordinea căruia Inspecția Muncii este, cer verificări pe teren asupra respectării măsurilor de protecție. Știu explicațiile – nu poate fi câte un inspector în spatele fiecărui angajator/angajat, este nevoie de responsabilitate individuală și, mai ales, de management. Managerii cluburilor, fabricilor de confecții, etc. au responsabilitatea tuturor celor preluați în incintă.

Susțin revenirea în activitate NUMAI cu asigurarea tuturor măsurilor de protecție. Angajații trebuie să fie sănătoși pentru a avea randament. Nu vreau să închidem economia. Sunt cea care a văzut presiunea socială pe durata acordării sprijinului guvernamental. Dar responsabilitate pot să vreau” a spus ministrul muncii, Violeta Alexandru.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •