Politica

Doruleț Iorga: În PMP am descoperit că și în politică sunt oameni de cuvânt

Doruleț Iorga: În PMP am descoperit că și în politică sunt oameni de cuvânt

Doruleț Iorga spune că a ales să candideze la alegerile parlamentare pentru calitatea oamenilor din Partidul Mișcarea Populară, unde a descoperit că și în zona politică există oameni de cuvânt.

Referindu-se la măsurile luate de Guvern în această perioadă, Iorga a spus:

”Dacă aș fi fost premier, i-aș fi întrebat pe cei care produc bani cum deciziile sau restricțiile din punct de vedere sanitar vor genera un impact asupra mediului de afaceri și cum putem să îl diminuăm. Nu pot să mă dau cu părerea despre măsurile sanitare, nu sunt specialist, nu pot să îmi exprim punctul de vedere, dar cu siguranță toate aceste măsuri, restricții le vom resimți cu toții, și la nivel individual și la nivel de business și la nivel politic sau de instituții. Cel mai greu în România este să oferi soluții, nimeni nu vorbește despre ele, este ușor să critici. Ca să poți oferi rezultate, trebuie să se întâmple ceva din punct de vedere economic, ori dacă în mediul de afaceri, cel care produce banii nu este întrebat, ci este pus în fața faptului împlinit, abordarea aceasta este principala deficiență pe care a avut-o și încă o are mediul politic. Nu întreabă ce dezavantaje au, cum sunt companiile, este abordarea care de fapt este specifică României. În alte state dezvoltate există niște punți de legătură între decidentul politic și mediul de afaceri. Dacă schimbăm puțin atitudinea și nu mai facem declarații fără acoperire și să ne dăm cu părerea despre tot și toate fiind păreolologi, cred că e de fapt primul pas și cel mai important”.

Întrebat dacă era nevoie ca actualul guvern sa ia decizii mai radicale pentru a stopa pandemia sau a avea o rata de mortalitate mai scăzută Iorga a spus că din punctul său de vedere ”se puteau lua alte decizii, alte măsuri mult mai elaborate, coerente, transparente, cerând sprjinul economic și social, pentru că de fapt, dacă prima data a fost o solidaritate umană, s-a văzut că în a doua parte, solidaritatea a dispărut pentru că deciziile care au fost luate au fost luate câteodată cu dublă măsură. De exemplu, închizi o sală de spectacole, dar merge metroul, introducem restricții de circulație la ora 23.00, la ora 5.00/6.00 dimineața, ca și cum acest Covid merge doar noaptea si ziua stă. Suntem oameni cu toții și suntem supuși greșelii, probabil că și dacă au greșit, putem să spunem că nu au făcut-o cu intenție.”

Venind din mediul de afaceri în politică, Doruleț Iorga spune că oamenii de afaceri nu intră în politică pentru că nu au această resursă de timp, business-ul spre deosebire de politică este necruțător.

”Dacă nu ți-ai administrat afacerea, nu ai bani, dacă nu ai bani duci business-ul în faliment. În zona politică, atunci când dai chix cu o decizie, poți să întinzi mâna spre instituția superioară să te ajute financiar. Atunci nu ai nicio motivație să îți spui întrebarea: unde am greșit?

Al doilea aspect ar fi că dacă vrem să avem o societatea performantă atitudinea amândurora trebuie să se schimbe. De aceea, efortul trebuie să fie comun, să fie unul agregator, oameni ca mine, prin puterea exemplului putem arăta că se poate să vii și din mediul de afaceri și din zona politică și să faci lucruri, să aduni lângă tine alți oameni, poate reticenți, astfel încât să coagulezi o nouă atitudine pe care să o propagăm în societate.

Niciun om de afaceri nu vrea neapărat locul politicianului, niciun politician nu vrea neapărat locul omului de afaceri, pentru simplul motiv că fiecare se pricepe pe domeniul lui și învățăm fiecare din experiența celuilalt” spune Iorga.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •