Politica

Doruleț Iorga, candidatul PMP Brăila la Senat

Doruleț Iorga, candidatul PMP Brăila la Senat

Doruleț Iorga este candidatul PMP la alegerile pentru Senatul României, fiind cel care deschide lista partidului la Brăila.

Să ne prezentăm. Cum vă numiți, ce studii aveți și în ce domenii aveți competență?

R: Doruleț Iorga mă numesc, Doru Iorga pentru cei care mă cunosc. Sunt un brăilean get-beget, candidez dinspre Brăila pentru că fiecare avem o afinitate pentru orașul natal. Ca studii, sunt licențiat și masterand în Științele Comunicării, absolvent al Universității Ecologice, București. De peste 25 de ani sunt antreprenor, de peste 15 ani sunt specializat prin intermediul companiilor pe care le conduc în domeniul managementulului integrat al deșeurilor, la nivel național, cu accent pus asupra preluării responsabilității producătorilor și importatorilor privind atingerea obiectivelor asumate de România față de Uniunea Europeană,  în ceea ce privește reciclarea.

România are nevoie de un sistem de colectare a deșeurilor, la fel ca în orice alt stat european. Ne chinuim din 2006 prin legislația în vigoare să ajungem la standardele impuse de Uniunea Europeană și asumate de România și cum n-am ajuns nici după 13, 14, 15 ani  acum suntem într-adevăr într-o postură nu tocmai convenabilă, pentru că după această pandemie se va declanșa procedura de infringement dinspre Uniunea Europeană către România. Acel plan de amenzi pentru nerealizarea obligațiilor asumate și care înseamnă câteva sute de milioane de euro… Consider că este momentul să ne implicăm și să nu mai așteptăm ca alții să o facă în locul nostru. Sunt un om dintre oameni care se dedică pentru oameni.

Dacă vă uitați în urmă, la realizările dumneavoastră din perioada anterioară, de care anume sunteți cel mai mulțumit?

R: Pentru că domeniul despre care am vorbit a fost unul de pionierat în 2006, în momentul în care ne-am apucat să vedem, odată cu condițiile de pre-aderare și integrare a României în Uniunea Europeană, care ar fi oportunitățile de afaceri și care sunt cerințele, unde aș putea să îmi poziționez interesul vizavi de contextul experienței pe care o am de antreprenor din ’92 și până în prezent în vaste domenii de activitate, spre protecția mediului am considerat că trebuie să îmi îndrept privirea și mă felicit că am făcut lucrul ăsta, este un domeniu foarte greu, care mi-a adus și satisfacții, dar mi-a adus și bătăi de cap.

Ce impact a avut munca dumneavoastră asupra cetățenilor?

R: Impactul este major, numai că nu este atât de vizibil pentru că ceea ce facem ca activitate profesională în compania noastră este practic de a oferi servicii altor companii, companii producătoare și importatoare care au obligații în acest domeniu al gestiunii deșeurilor și prin activitatea noastră, practic extragem deșeuri reciclabile și le ducem către industria de reciclare. Informăm populația prin acele campanii de conștientizare, realizate asupra cetățenilor, privind importanța colectării selective. Acolo putem într-adevăr să vorbim despre munca noastră. Acest domeniu, după cum spuneam, este motivul pentru care am intrat in sfera politică.

Cum interacționați dumneavoastră cu mediul politic sau cum ați interacționat până acum?

R: În politică sunt debutant. N-am interacționat la nivel de interes de afaceri sub nicio formă pentru că profilul companiilor pe care le am sunt în această zonă și nu au, n-au avut niciodată tangență cu bugetul statului. Deci, contrar tuturor așteptărilor, nu intru în politică doar pentru a ajunge mai aproape de o finanțare la bugetul statului. Nu, noi lucrăm doar cu companii private, foarte puține companii de stat, care iarăși, nu au nicio treabă cu finanțarea de la stat, de la bugetul statului, sub orice formă ar fi.

Cu ce motivație ați decis să candidați pentru postul de senator?

R: Poate vă vine să credeți sau nu, dar motivația e una singură și se leagă tot de domeniul de activitate. În domeniul ăsta de activitate nou, așa cum spuneam mai devreme, s-a adoptat un pachet legislativ, început din 2006 până în 2010. Pașii ar fi trebuit să continuie, dar din păcate, România nu are o viziune și o strategie proprie privind managementul integrat al deșeurilor pe care decidenții să o citească, să știe ce parametrii să urmărească, să vadă dacă într-adevăr facem progrese în domeniu. După atâția ani de zile, noi nu avem la nivel national un sistem integrat prin care să ne gestionăm generarea deșeurilor și valorificarea, reciclarea lor.

Am încercat prin eforturi proprii, din exterior, din poziția de antreprenor, din poziția de președinte al unor organizații profesionale să lămuresc decidenții administrativi din acest domeniu că e nevoie de continuarea pachetului legislativ, ori legile care au fost adoptate nu au făcut altceva decât să blocheze și ceea ce mergea la un moment dat și din acest motiv m-am apucat, acum 2 ani de zile, să scriu această viziune și strategie proprie la nivel national.

Acum câteva luni, am scos în spațiul public o parte din această viziune și strategie care are ca rol să completeze legislația actuală, să facă un mediu economic și social functional, astfel încât să ne realizăm obiectivele la nivel național. Ca specialist, am intrat în politică tocmai cu această dorință, pentru a introduce pentru prima dată codul de mediu, care este o viziune integrată și care acoperă toate domeniile de activitate. La asta mă pricep și acesta este obiectivul numărul 1 pentru care am intrat în politică și mi-am depus această candidatură.

În cazul în care dumneavoastră o să reușiți să implementați pachetul legislativ despre care vorbiți, ce fel de satisfacții vă așteptați să vă aducă? Materiale, spirituale, personale?

R: Materiale în niciun caz, pentru că satisfacțiile materiale mi le-am obținut singur ca antreprenor, personal sunt un om realizat, familia mi-am asigurat-o, practic asta cred că este cea mai bună dovadă că pot să realizez ceea ce mi-am propus. Atâta timp cât am demonstrat că am putut să realizez ceva pentru mine și familia mea, mă îndreptățește să spun că am toată motivația să fac și pentru neam și țară. Și nu vorbesc cuvinte mari când spun asta.

Cum reușiți să vă împărțiți între business și familie pentru că de obicei oamenii de afaceri sunt destul de ocupați?

R: Da, este foarte adevărat, dar Dumnezeu m-a fericit pentru că băiatul meu cel mare m-a urmat în pasiunea mea pentru mediu și a ales, nu i-am impus eu, același drum. După terminarea facultății a stat pe lângă mine, i-am dat de lucru în cele mai diverse roluri operaționale și oricând, fără să am niciun fel de teamă, sunt convins că ar manageria cu iscusință frâiele companiei și managementul companiilor în general, grupului de companii pe care le dețin, Poate chiar să o facă și mai bine ca mine.

În cazul în care o să câștigați alegerile pentru funcția de senator, cum o să vă împărțiți între business și atribuțiile de senator?

 R: Este o problemă pe care toată lumea o are, cum ne împărțim cea mai importantă resursă- timpul și în opinia mea, timpul, ca sănătatea, trebuie să ni-l prețuim noi, pentru că nu putem să le cumpărăm de nicăieri. Ca om de afaceri, doar ce v-am răspuns, că acesta este un aspect pentru care nu îmi fac probleme. Într-adevăr familia mi-am vitregit-o toți anii ăștia pentru că i-am acordat întotdeauna cel mai puțin timp posibil, dar atunci când am avut timp, am făcut-o cu intensitate, astfel încât să recuperez cumva cantitatea prin calitatea momentelor pe care le-am petrecut împreună.

Iar ca om, cei care mă cunosc pot să confirme acest lucru, în momentul în care mă apuc de ceva nu mă las până când nu îmi ating scopul indiferent cât de greu ar fi și orice început este foarte greu. Eu nu mă aștept la “ușor” în această provocare pe care până la urmă mi-am asumat-o și mi-am dorit-o, cu care am cochetat de-a lungul timpului. Uite că acum, Dumnezeu și până la urmă conjunctura politică mi-au oferit această oportunitate.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •