Silviu Mares 19 noiembrie 2012
De la Braila la Bruxelles si retur. Al IV-lea Congres privind incluziunea digitala

De la Braila la Bruxelles si retur. Al IV-lea Congres privind incluziunea digitalaDe curand, Dragos Neagu, directorul Bibliotecii Judetene „Panait Istrati” din Braila, a participat, la Bruxelles, la al IV-lea Congres privind incluziunea digitala.

„Congresu a avut, ca principal scop, modul cum ar reactiona bibliotecile, avand in vedere ca ei sunt principalii promotori ai incluziunii digitale in toata Uniunea Europeana.

Ne adresam, in cazul acesta, nu elevilor, ci tocmai acelor categorii ale populatiei care nu au beneficiat de acces la retele de calculatoare, iar bibliotecile, prin activitatea lor continua de informare, includ si activitati de incluziune digitala, astfel incat, pentru unele categorii de persoane, sunt principalul suport de invatare a modului in care acceseaza internetul, a modului in care-si cauta informatia.

Activitatea cuprinde si alte necesitati sociale cotidiene, cum ar fi acelea de a putea face plati online, de inscrieri online, de plata impozite online. Adica, depaseste nivelul de informare, in mod direct, pe care-l face biblioteca.

Ne ducem undeva, intr-o forma de pregatire continua, pe tot parcursul vietii, si cei care nu au apucat sa aiba in programa scolara aceasta parte de digital, pot beneficia prin serviciile pe care le pune la dispozitie biblioteca publica”, ne-a declarat Dragos Neagu.

Incluziunea digitala este, la urma urmei, una dintre modalitatile de implicare sociala a bibliotecii pentru comunitatea pe care o deserveste.

Discutiile si informatiile, precum si propunerile din partea celor prezenti la congres au fost notate de catre organizatori si urmeaza sa fie propuse, astfel incat sa existe o prezenta a bibliotecilor pe segmentul acesta, de incluziune si formare digitala, pentru programarea financiara, pe anii 2014-2020, pe proiecte europene.

De la acelasi interlocutor am mai aflat ca este necesar ca bibliotecile sa fie eligibile in cazul acestor programe de formare profesionala.

Daca se va crea cadrul de eligibilitate, si Biblioteca judeteana „Panait Istrati” Braila va putea beneficia de aceste programe, astfel ca e bine sa se faca discutia cu factorii decizionali din timp, incat sa se poata lua in considerare si, evident, sa fie propusa, pentru a fi prezenta in cadrul acestei agende.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.