Administratie

Cunoaste si protejeaza patrimoniul cultural national

Cunoaste si protejeaza patrimoniul cultural national
ACITIVITĂŢI ÎN CADRUL PROIECTULUI “CUNOAŞTE ŞI PROTEJEAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAŢIONAL!”
Cunoaste si protejeaza patrimoniul cultural national

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a demarat săptămâna aceasta, în cadrul evenimentelor dedicate elevilor din săptămâna „Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, Proiectul educațional național “Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional!”, derulat de Poliţia Română în parteneriat cu Fundația Collegium XXI. Beneficiari ai acestor activităţi au fost elevi din clasele gimnaziale şi liceale ale Colegiului Naţional “Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila.

Specialistul în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale a prezentat copiilor noţiuni şi exemple privind patrimoniul cultural, în cadrul unui material PowerPoint. Cu această ocazie, elevii au fost invitaţi la o călătorie în trecut, în amintirile bunicilor, în momente de formare a trecutului nostru. Discuţiile specialistului poliţiei cu elevii au avut drept rol conturarea unei imagini despre cultura şi istoria poporului român, precum şi identificarea elementelor care contribuie la formarea acestui ansamblu.

Elevilor le-a fost explicat ce reprezintă identitatea unei persoane, respectiv a unui popor şi prin ce se evidenţiază această identitate. Poliţiştii au explicat elevilor ce înseamnă patrimoniu cultural naţional şi care sunt elementele de patrimoniu pe care le pot admira şi proteja în judeţul lor. Acestora le-au fost prezentate imagini ale bunurilor care reprezintă mărturii materiale ale transformărilor petrecute în spațiul geografic autohton, ale relațiilor omului cu natura și ale evoluției relațiilor sociale, potențialului creator uman și contribuției poporului român la civilizația universală.

Din rolul pe care şi l-au asumat, poliţiştii au ales câteva imagini reprezentative din patrimoniul cultural al judeţului Brăila – bunuri arheologice, obiecte de ceramică, monumente, lucrări de sculptură, capiteluri, picturi – ale căror poveşti le-au fost prezentate copiilor şi pe care ulterior le vor putea admira într-o vizită la Muzeul Brăilei “Carol I”.

Prezentările cu caracter interactiv au adus un plus de cunoştinţe elevilor în ceea ce înseamnă patrimoniul cultural naţional, rolul fiecăruia dintre noi în a-l conserva şi proteja. Copiii au primit informaţii despre instituţiile cu rol activ în promovarea şi păstrarea identităţii naţionale.

La finalul activităţilor, aceştia au primit din partea poliţiştilor provocarea de a culege informaţii şi de a se documenta cu privire la clădirea liceului în care învaţă. Fiind considerată clădire de patrimoniu, imobilul în care-şi desfăşoară activitatea Colegiul Naţional “Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila este un edificiu încărcat de istorie, cu care comunitatea brăileană se mândreşte. Dintre întrebările la care elevii vor răspunde se numără: când a fost construită clădirea liceului, care a fost prima utilitate atribuită clădirii, din ce an funcţionează ca instituţie de învăţământ, cine a fost Gheorghe Munteanu Murgoci şi de ce liceul a primit numele lui.

Activităţile dedicate protejării patrimoniului cultural naţional vor continua până în luna iunie, printre beneficiari numărându-se elevi ai Liceului Teoretic “Nicolae Iorga” Brăila, Şcoala Gimnazială ,,Aurel Vlaicu” Brăila, precum şi reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •