Opinii - Comentarii

Cultura tenisului la romani

Cultura tenisului la romani
Cultura tenisului la romani
Cultura tenisului la romani

În acest an, la Arenele BNR din Bucureşti s-a organizat primul turneu WTA din România. În contextul în care Simona Halep ocupă locul trei în clasamentul WTA şi România mai are încă cinci tenismene în prima sută de jucătoare din lume, România merita să se bucure de acest privilegiu. Dar românul, altfel declarat mare fan al tenisului și al Simonei Halep, nu înțelege ce înseamnă acest sport și care ar trebui să fie comportamentul lor din tribunele Arenelor BNR.

Spectatorul unui meci de tenis trebuie să păstreze liniştea în timpul schimburilor, să nu se plimbe prin tribună şi să manifeste respect faţă de aceştia. La meciurile de la Bucharest Open unii dintre cei prezenți în tribune n-au înțeles aceste reguli ale spectatorului, ba mai mult nu s-au arptat interesați decât de a fi prezenți la meciurile Simonei, celelalte nereprezentând un interes, chiar dacă evoluau tenismene din România. După primul meci al Simonei de miercuri, mai urma și jocul Cristinei Dinu, e drept o sportivă clasată pe locul 228 WTA, dar care avea și ea nevoie de susținerea publicului român pentru a urca în ierarhie. Dacă la meciul Simonei tribunele au fost aproape pline, la meciul Cristinei abia dacă mai erau 200 de spectatori.

Civilizația și educația spectatorului român de tenis a lăsat și ea de dorit în aceste zile, mai ales la meciurile Simonei Halep acolo unde se adunau cei mai mulți neaveniți. După fiecare pauză erau grupuri de persoane care se plimbau ca pe bulevard prin tribună, ceea ce ar fi distras atenţia jucătoarelor. Deși jocul de tenis e ca un spectacol de operă sau de teatru, la care trebuie păstrată liniștea, cel puţin o dată pe set s-a auzit un telefon mobil sunând pe Arena Centrală. Recomandarea arbitrului era ca acestea să fie închise sau activate pe modul silenţios. Totuşi, unii spectatori nu s-au deranjat să facă nici măcar atâta lucru. De multe ori, înainte ca punctul să se fi încheiat, din tribune se auzea o serie prelungită de onomatopee sau aplauze care le deranjau pe ambele jucătoare. Probabil din respect pentru publicul care a venit să le susţină, româncele nu au reclamat acest aspect, însă jucătoarele străine nu au avut nicio reţinere în a o face, pe bună dreptate.

La o minge trimisă de adversara Monicăi Niculescu în turul II, bulgăroaica Kostova, unul dintre spectatori a strigat “aut!”. Neştiind că această voce nu a venit de la unul dintre arbitrii de tuşă, bulgăroaica s-a oprit și a pierdut punctul. Spectatorul român de tenis, care vine la aceste meciuri numai pentru a demonstra cât de iubitor de sport este el, se comportă la jocul de tenis ca la cel de fotbal, unde este permis aproape orice din tribună. Spectatorul român la aceste meciuri de tenis nu a înțeles că în acest sport e lipsit de respect pentru acest sport în sine să aplauzi o greșeală neforțată a unei jucătoare, care este rivala unei sportive din România sau să protestezi la decizia arbitrului de scaun.

Comportamentul unor astfel de spectatori, care au venit la aceste meciuri doar pentru a fi văzuți, dar care nu înțeleg că la acest sport nu te poți comporta ca pe stadion, este dăunător nu numai imaginii României în lumea tenisului, afectând-o chiar și pe Simona Halep sau pe celelalte jucătoare românce din Top 100. Prin lipsa de interes pentru alte meciuri decât cele ale Simonei Halep, oare ce s-ar întâmpla la finală, dacă printr-o întâmplare nefericită n-ar avea-o printre protagoniste pe sportiva din România. Oare câți spectatori vor fi pe Arena Centrală? Pentru că mulți dintre cei care au cumpărat bilete pentru finală vor renunța să mai vină dacă Simona nu va juca finala, sau dacă vor veni, unii dintre ei ar putea fi capabili să o huiduie pe jucătoarea care a avut ”tupeul” să o elimine pe Simona.

Există şi o bună parte a publicului care se comportă civilizat, însă nici numărul celor care se încadrează în categoriile de mai sus nu este neglijabil. Din păcate, aceste manifestări ale unor persoane care confundă arena de tenis cu stadionul de fotbal dăunează grav imaginii generale care se formează despre iubitorul de tenis din România, iar dacă acest turneu se va mai organiza și anul viitor la București riscăm să avem numai jucătoare de la locul 100 în sus care să accepte invitația, după ce ar fi aflat cum se comportă spectatorii din tribune. Acest prim turneu WTA organizat vreodată în România ar fi trebuit să fie un exemplu de civilizație și fair-play pentru ca în anii următori să avem mai multe jucătoare din primele 50 pe terenurile de la Arenele BNR.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •