Politica

Corina Crețu: Pe 26 mai românii vor vota judecând cine a lucrat pentru oameni, pentru România

Corina Crețu: Pe 26 mai românii vor vota judecând cine a lucrat pentru oameni, pentru România

Corina Creţu i-a dat o replică ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, care aflat într-o vizită la Brăila a afirmat că are nevoie de români patrioţi la Bruxelles pentru a putea trimite cererea de finanţare a proiectului privind podul peste Dunăre.

“În primul rând vreau să vă spun că mă simt foarte prost în faţa sutelor de experţi care au ajutat România în ultimii cinci ani şi care acum aud toate aceste declaraţii jignitoare la adresa Comisiei Europene. Experţii Comisiei Europene aproape s-au mutat aici în ţară, alături de primării, alături de consiliile judeţene, ajutându-i să facă proiecte şi aşa mai departe. Domnul ministru a primit o întrebare foarte clară de la dumneavoastră: dacă s-a depus sau nu s-a depus? Iar dânsul a răspuns că avem nevoie de români patrioţi. Dar cine este patriot? Cel care lucrează în folosul celor mulţi, cel care vine la fiecare guvern şi spune: avem nevoie de proiecte! Cum adică Guvernul nu trebuie să dea lămuriri? Păi, pentru a plăti aceste fonduri europene, care sunt în avelopa României, ai de îndeplinit nişte condiţionalităţi tehnice, de construcţie şi aşa mai departe”, a spus comisarul european Corina Crețu, candidat pe listele Pro România la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

Corina Crețu a mai precizat faptul că în trei luni de zile de la depunerea unui proiect, Comisia Europeană trebuie să ceară clarificări sau să-l aprobe. Ea a contrazis astfel afirmațiile ministrului Cuc, care a spus că Guvernul româniei ar fi trimis la Comisia Europeană proiectul pentru Autostrada Moldovei de anul trecut.

Crețu a spus că podul de la Brăila este inclus în Master Planul de transport adoptat în 2015 și că acesta reprezintă unul dintre obiectivele propuse pentru a primi finanţare europeană prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare.

”Din păcate, nu a fost depus până acum la Comisia Europeană, deşi domnul prim-ministru Mihai Tudose a semnat partea de cofinanţare şi practic au pornit lucrările. Sigur că există această posibilitate oferită de legislaţia europeană de a începe lucrările, dar în acest caz, practic, autorităţile române îşi iau un risc. Odată semnat de către Guvern contractul de execuţie, înainte ca proiectul să fie aprobat de Comisie, există riscul ca anumite cheltuieli sau chiar unele sume să nu fie eligibile şi să se piardă bani europeni. Noi am fost informaţi, Comisia Europeană a fost notificată că va primi acest proiect la finalul acestui an. Sperăm să se întâmple şi să se încadreze. De pildă, pentru autostrada Sibiu-Piteşti am fost informaţi că o să primim proiectul în semestrul 3 – 2017 şi nici în aprilie 2019 nu l-am primit” a mai spus Corina Crețu.

Corina Crețu a vorbit și despre întârzierile privind cererile de finanțare pentru cele trei spitale regionale. De asemenea aceasta a amintit că în mandatul de prim-ministru al lui Mihai Tudose au fost salvați 600 milioane de euro, care au fost direcționați către achiziția de echipamente de salvare în caz de dzastre naturale. Cu acești bani au fost achiziționate printre altele scări cu care se poate interveni la etajele superioare ale blocurilor.

M-am săturat de minciuni și de faptul că populația este prostită efectiv. Eu cred că satisfacția unui politician este să lase ceva în urmă, nu să treacă și aceste alegeri și să spună: I-am păcălit și de data asta. din acest punct de vedere, la Pro România sunt oameni care și-au dedicat viața pentru oameni, iar pe 26 mai, la vot, vor avea această decizie judecând în cabina de vot cine a lucrat pentru oameni, pentru România, și cine a lucrat pentru un grup restrâns” a spus Corina Crețu.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •