Administratie

Consilierii municipali au votat acordarea unui stimulent de 1000 de lei pentru primele două nașteri

Consilierii municipali au votat acordarea unui stimulent de 1000 de lei pentru primele două nașteri

Consilierii municipali brăileni au votat astăzi, în unanimitate, proiectul de Hotărâre inițiat de consilierul Daniela Rădulescu (ALDE), care prevede acordarea unui stimulent financiar în valoare de 1.000 de lei, pentru fiecare copil care se va naște în municipiul Brăila. Acest stimulent se va acorda doar la primele două nașteri.

Consilierul PPUSL Dan Păun a propus două amendamente la proiectul inițiat de fosta sa colegă de partid. Primul amendament a fost ca acest stimulent să se acorde sub forma unui voucher și nu prin virament bancar sau prin mandat poștal. Secretarul municipiului a spus că prin introducerea acestui voucher ar crea o birocrație și s-ar întârzia punerea sa în aplicare. În cele din urmă a fost supus votului doar amendamentul privind acordarea sumei sub formă de voucher, dar acesta a întrunit doar două voturi pentru, ale consilierilor Dan Păun și Lucian Căprariu.

Consilierul local PNL Petrică Popa a spus că nu este împotriva acestui proiect de hotărâre și va vota, dar a afirmat că nu trebuie să facem din nașterea unui copil un scop de a obține o sumă de bani.

”Eu știu că copiii sunt făcuți pentru altceva, nu pentru bani. M-aș fi așteptat de la doamna Rădulescu să fie mai generoasă, că nu dă de la ea, de exemplu la 1000 de euro, nu la o mie de lei. Poate așa aveam mai mulți copii în Brăila” a spus Popa Petrică.

Consilierii Bogdan Botea și Raluca Bucur au spus că ar trebui simplificată metodologia de acordare a acestui stimulent și să se acorde odată cu eliberarea certificatului de naștere al copilului.

Fondurile necesare acestui proiect urmează să fie asigurate din bugetul local al Primăriei municipiului Brăila.

Beneficiarii acestui proiect urmează să fie părinții firești, sau una din persoanele care a adoptat, sau i s-a încredințat un copil nou-născut, în vederea adopției.

Stimulentul se va acorda o singură dată, pentru primele două nașteri survenite după intrarea în vigoare a Hotărârii.

Beneficiarii trebuie să depună solicitările pentru acest stimulent în maxim o lună de zile de la nașterea copilului, la Direcția de Asistență Socială.

Inițiativa acestui proiect de hotărâre a venit ca urmare a reducerii continue a natalității, în paralel cu o creștere constantă a numărului de vârstnici, va determina schimbarea echilibrului între generații, cu consecințe majore asupra dezvoltării socio-economice viitoare, conform expunerii de motive a inițiatorului.

Pentru primirea acestui stimulent, ambii părinți trebuie să aibă domiciliul stabil în municipiul Brăila, cu cel puțin 6 luni înainte de nașterea copilului. NU se acordă celor care au stabilită doar REȘEDINȚA pe raza municipiului Brăila și nici celor care au datorii la bugetul local!

Proiectul în cadrul ședinței de Consiliu Local Municipal cu 25 de voturi pentru, o abținere a consilierului PND, Bogdan Botea. Consilierul PSD Virginia Badiu nu a participat la vot pentru că se deconectase de la sistem și nu a reușit să se reconecteze.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •