ProBr

Consilierii locali vor avea de votat majorarea prețului biletelor și abonamentelor la Braicar

Consilierii locali vor avea de votat majorarea prețului biletelor și abonamentelor la Braicar

Marți, 25 iunie, consilierii locali se întrunesc în ședință ordinară. Unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi este majorarea prețului biletelor de călătorie și a abonamentelor Braicar.

Conform unui proiect de hotărâre inițiat de Primarul Municipiului Brăila, în urma unei hotărâri a Consiliului de Administrație al SC Braicar SA, de la 1 iulie 2019 prețul unei călătorii cu autobuzul sau tramvaiul se va majora de la 1,5 lei la 2 lei.

Tariful de 1,5 lei pe călătorie opera din noiembrie 2012, iar în acest interval de timp a fost modificată doar valoarea abonamentului social, de la 38 de lei la 50 de lei și a abonamentului pentru elevi, de la 37 la 38 de lei.

Măsura creșterii prețului călătoriei vine și ca urmare a creșterii salariului minim precum și a altor măsuri de politică salarială, iar cheltuielile salariale au crescut din septembrie 2012 până în prezent cu 242,65%, iar personalul angajat a crescut de la 341 la 443.

Datorită creșterii parcului auto precum și a preluării de noi trasee, cheltuielile cu carburantul au crescut cu 160,49 %, iar cele cu energia cu 114,97 %. De asemenea, cheltuielile cu asigurările au crescut cu 215,49% față de septembrie 2012.

O dată cu creșterea prețului biletelor de călătorie de la 1,5 lei la 2 lei, vor crește și prețul abonamentelor și a biletului de suprataxă. Astfel dacă acum biletul de suprataxă este de 20 de lei, de la 1 iulie ar urma să crească la 30 de lei. Prețul abonamentului pentru tramvai oraș sau autobuz oraș va crește de la 55 de lei la 65 de lei, iar abonamentul pentru toate liniile va crește de la 110 lei la 130 lei.

Prețul abonamentului pentru elevi, decontat integral de autoritatea locală, va crește de la 38 de lei la 44 de lei, iar al abonamentului social va crește de la 50 lei la 58 lei.

În proiectul de hotărâre nu se pomenește nimic despre vestitele carduri de călătorie, care nu au avut succesul scontat în Brăila de la implementarea sistemului și până în prezent.

De menționat că dintre marile municipii din România, doar la Constanța încă mai costă 1,5 lei un bilet de călătorie cu autobuzul, în celelalte orașe acesta fiind între 2 și 3 lei.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •