ProBr

Galerie foto: Concurs ”De la robie la libertate”

Galerie foto: Concurs ”De la robie la libertate”

Luni, 20 februarie 2017, de la orele 11.00, la Școala Gimnazială ,,Anton Pann” Brăila s-a desfășurat prima ediție a Concursului județean intercultural de istoria rromilor ”De la robie la libertate”. Concursul este continuatorul evenimentului început din anul 2009, cu titlul ”De la robie la emancipare”. 

Concursul a fost organizat de inspectorul școlar pentru minorități Gina Anton, în colaborare cu conducerea școlii ”Anton Pann”, director Cici Bolovan, director adjunct Corina Ciupală.

La ediția din acest an au participat elevi de la mai multe școli și licee din municipiul și județul Brăila. Aceștia au trebuit să treacă de 4 probe:

 1. Verificarea cunoștințelor acumulate ȋn urma parcurgerii bibliografiei;
 2. Formularea opiniilor pornind de la vizionarea filmului documentar ,,Sclavia romilor. Lungul drum către libertate”, prin metoda ,,Explozia stelară”. Pentru încadrarea în timpul acordat desfășurării probei concursului și a folosirii metodei menționate anterior, organizatorii recomandă tuturor participanților vizionarea filmului documentar înaintea concursului.
 3. Realizarea unui proiect cu scopul de a diminua discriminarea, rasismul și xenofobia și de a încuraja educația interculturală în rândul tinerilor. Proiectul va cuprinde: Titlul, scopul, obiective, grup țintă, durata, modalități de realizare a activitaților, grafic de activități, modalități de evaluare, impact si sustenabilitate. Fiecare echipaj va prezenta proiectul în format letric și va realiza un rezumat  în format ppt. pentru a fi prezentat în ziua concursului. Proiectul care va acumula cel mai mare punctaj va fi implementat de către școala organizatoare în parteneriat cu școala propunătoare a acestuia.
 1. Realizarea unui poster având ca punct de plecare cuvântul ,,LIBERTATE”. Posterul va fi realizat de către membrii echipei în prealabil și va fi prezentat în ziua concursului. Tehnica de realizare a posterului este la alegerea participanților, de asemenea și dimensiunea acestuia, respectând tema propusă de organizatori. Se recomandă realizarea unei scurte expuneri a mesajului posterului.

În deschiderea, gazda concursului, directorul Școlii Anton Pann, Cici Bolovan, a făcut o prezentare a evenimentului care marchează 161 de ani de la dezrobirea rromilor.

Inspectorul școlar pentru minorități, Gina Anton, a făcut o trecere în revistă a istoricului acestui concurs, care a început în anul 2009.

La finalul concursului s-au acordat premii constând în cărți, pe cele două secțiuni, liceu și gimnaziu.

La nivel liceal premiul I a fost câștigat de echipajul de la Liceul Pedagogic ”D.P. Perpessicius” format din elevii: Ciupercă Andreea, Onicel Raluca, Tiutiu Steluța, Vîlcea Daniela, Covache Andreea, Preda Cristina – profesor coordonator Mocanu Oana.

Premiul II a fost obținut de cei de la Colegiul Național ”Ghe. M. Murgoci”, format din elevii: Bran Alexandra, Burlacu Mădălina Mariana, Ciutacu Roxana, Calcan Răzvan, Jilăveanu Cristina, Bălțat Alexandra – profesor coordonator: Vlad Alina.

Premiul III a revenit echipei de la Colegiul Economic ”Ion Ghica” alcătuit din elevii: Ciutacu Ana-Maria, Feodosei Alexandru, Gorgovan Andreea, Ionescu Andrada, Joghiu Ana – Maria, Urse Alexandru – profesor coordonator: Drăghici Cornelia.

Echipa de la Liceul Teoretic ”Mihail Sebastian” formată din elevii: Zidaru Georgiana, Condruț Alexandra, Caraman Alexandra, Dumitrescu Andreea, Matei Cosmina, Filip Alexandra – profesor coordonator: Enache Georgeta, a obținut mențiune la acest concurs.

La școli gimnaziale, premiul I a fost câștigat de echipa de la Școala Gimnazială ”Anton Pann”, formată din elevii: Ciobotă Roxana, Coman Marcela, Pană Daniel, Radu Marian, Decu Miruna, Ilie Angelica – profesor coordonator: Gurcenco Violeta.

Premiul II a revenit echipei de la Școala Gimnazială ”Nedelcu Chercea”, formată din elevii: Frumuzachi David, Mogoșiu Elena, Chelner Iuliana, Voinea Mihaela, Matei Vanesa, Frumuzachi Sara – profesor coordonator: Marin Adi.

Premiul III a revenit echipajului de la Școala Gimnazială Șuțești, format din următorii elevi: Neculai Camelia, Postolea Adelina, Vasile Cristina, Neacșu Delia, Nicoară Emanuel, Anghelache Roberto – profesor coordonator: Cornea Maria.

La nivel gimnazial mențiune s-a acordat echipajului de la școala gimnazială Viziru, format din următorii elevi: Drosu Liviu, Bărbulescu Iuliana, David Nicoleta, Baicu Carmen, Constantin Georgiana, Ene Mariana – profesor coordonator: Cîrstea Isabela.

Distribuie postarea
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •