Stiri Social

Ce le asteapta pe femeile nascute dupa 1971

Ce le asteapta pe femeile nascute dupa 1971

Varsta standard de pensionare ar putea creste pana la 65 de ani pentru femei, fata de 63 de ani cat este in prezent, se arata intr-un proiect de act normativ publicat recent in dezbatere publica de Ministerul Muncii. In ceea ce priveste varsta la barbati, aceasta va ramane  la fel ca si acum, de 65 de ani.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice ar putea fi modificata astfel incat varsta de pensionare la femei sa fie de 65 de ani, se arata intr-un proiect de lege lansat in consultare publica de Ministerul Muncii. Aceasta in conditiile in care, in momentul de fata, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.

Concret, documentul prevede urmatoarele: „Art. 53 – (1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru  barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare„.

Propunerea legislativa modifica, totodata, stagiul minim de cotizare, astfel ca acesta ar putea creste de la 13 ani, cat e in prezent, la 15 ani, atat pentru femei cat si pentru barbati. De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestor stagii se va realiza printr-o crestere graduala, conform esalonarii stabilite de legislatia pensiilor. In acest sens, tabelul complet ce cuprinde varstele de pensionare si stagiile de cotizare a fost modificat corespunzator de Ministerul Muncii si poate fi consultatpe site-ul acestuia. Astfel, conform noului proiect de lege, femeile nascute dupa 1 ianuarie 1971 se vor pensiona la varsta de 65 de ani, cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de act normativ, egalizarea varstelor de pensionare pentru femei si barbati se circumscrie recomandarilor de tara ale Comisiei Europene transmise Romaniei, in contextul unei societati cu o populatie imbatranita, care afecteaza sustenabilitatea financiara a sistemului public de pensii. Potrivit recomandarilor Comisiei Europene, Romania trebuie sa ia masuri de imbunatatire a colectarii impozitelor, sa egalizeze varsta standard de pensionare intre femei si barbati si sa sustina reforma pensiilor promovand incadrarea in munca a lucratorilor in varsta. In plus, procesul progresiv de imbatranire a populatiei determina sporirea ponderii beneficiarilor de pensii in totalul populatiei, acest fenomen contribuind in mod semnificativ la majorarea cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat.

Ca urmare, reforma sistemului de pensii prin cresterea varstelor de pensionare este importanta pentru restabilirea increderii in finantele publice si, totodata, pentru asigurarea unor pensii adecvate si viabile pe termen lung prin participarea mai activa pe piata fortei de munca a femeilor si barbatilor pe parcursul intregii vietii„, sustin initiatorii in expunerea de motive.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.