Cultura

Caravana filmului românesc ajunge la Zilele Municipiului Brăila, în perioada 12–14 august

Caravana filmului românesc ajunge la Zilele Municipiului Brăila, în perioada 12–14 august

La celebrarea a 650 de ani de atestare documentară a oraşului Brăila, Caravana filmului românesc – capodopere ale cinematografiei naţionale aduce culorile cinematografiei, în bogatul buchet de manifestări aniversare, reunite sub titlul Zilele Municipiului Brăila.

Pe lângă muzică, teatru, meşteşuguri, dans, tradiţii şi literatură, între 12 şi 14 august, în Parcul Monument, aveţi întâlnire cu selecţia de trei filme care au legătură cu Brăila, prin actori, regizori sau locuri.

Pe 12 august, va fi proiectată o comedie potrivită pentru toate vârstele, „Păcală”, al doilea cel mai vizionat film românesc din toate timpurile. Istoria năzdrăvanului fiu de ţăran, născut pentru a nu se înrudi vreodată cu prostia, este un bun prilej pentru maestrul comediei româneşti, regizorul Geo Saizescu, să ofere roluri pline de sevă, marilor actori ai epocii, între care a strălucit neîntrecutul Ştefan Mihăilescu-Brăila şi cuceritoarea Vasilica Tastaman, ambii născuţi la Brăila şi formaţi ca actori la teatrul de aici.  

Luni, 13 august, este programată o călătorie în timp, făcută de actorul Marcel Iureş, în pelicula „Tatăl fantomă”, semnată de regizorul Lucian Georgescu. Beneficiind de o prezenţă activă pe platourile de filmare internaţionale, nu-i va fi fost greu lui Marcel Iureş să intre în pielea personajului său, un profesor universitar american, care îşi caută prin Bucovina, rădăcinile româneşti şi găseşte ce nu se aştepta, adică iubirea. O serie de secvenţe ale filmului „Tatăl fantomă” au fost filmate în treisprezece locaţii din Brăila, printre care: strada Cojocari (în zona fostului cinematograf), în zona străzilor Malului, Pensionatului, Danubiului, Vadul Rizeriei, Împăratul Traian, B-dul Al. I. Cuza, Mihai Eminescu, Petru Maior, Faleza Dunării şi în Piaţa Traian. Din distribuție mai fac parte: Mihaela Sîrbu, Victor Rebengiuc, Mihai Constantin, Valer Dellakeza și fostul actor al teatrului Maria Filotti din Brăila, Bujor Macrin

Serile dedicate Capodoperelor cinematografiei naţionale se vor încheia marți, 14 august, cu filmul de actualitate, „Live”, semnat, în calitate de scenarist, regizor şi producător, de brăileanul Vlad Păunescu. Investigaţia pornită de o vedetă de televiziune, pentru a atinge audienţa care o ţine în prim plan, o va târî într-un scandal de proporţii, care pune în lumină mizeria umană a universului politic actual. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre această peliculă, dar şi despre drumul străbătut de Vlad Păunescu, de la statutul de director de imagine, la cel de fondator al celei mai mari companii de producţie cinematografică din România, Castel Film, unde s-au filmat numeroase superproducţii americane, atunci sigur nu veţi rata întâlnirea de după proiecţie, cu invitaţii speciali ai serii de 14 august: Vlad, Oana şi Andrei Păunescu. Din distribuție fac parte Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Crina Tofan, Ioana Blaj, Catrinel Dumitrescu, Adrian Titieni, Doru Ana, Claudiu Bleonț, Mircea Badea.

Accesul publicului este liber la toate proiecțiile.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •