Politica

Candidații PMP la alegerile parlamentare susțin o reformă instituțională

Candidații PMP la alegerile parlamentare susțin o reformă instituțională

Ultimii ani și criza sanitară ne-au arătat că avem nevoie de instituții puternice, care să fie în slujba oamenilor. Viorel Botea, președintele Partidul Mișcarea Populară Brăila și candidat la Camera Deputaților spune că partidul său va rămâne în Parlamentul României un partener al românilor pentru a transforma voința cetățenilor în lege.

Reducerea numărului de parlamentari la 300, revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin, digitalizarea României, oprirea risipei și a furtului din banii cetățenilor reprezintă priorități pentru Partidul Mișcarea Populară.

PMP este singurul partid care luptă pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 și care a depus în Parlament două proiecte, astfel încât voința românilor să devină lege” spune Viorel Botea. Acesta susține că și în parlament ar trebui instituită o lege care să elimine traseismul parlamentarilor, așa cum se practică în la consilierii locali și județeni.

La rândul său, candidatul la Senat pe listele PMP Brăila, Doruleț Iorga propune ca Avocatul Poporului să fie ales direct de români.

”Avocatul Poporului trebuie să reprezinte cetățenii, nu interesele unor grupuri de politicieni” spune Doruleț Iorga.

O altă prioritate a PMP este reformă electorală, prin introducerea votului prin corespondență și a votului electronic pentru toți românii și pentru toate tipurile de alegeri.

Candidații PMP susțin o lege prin care primarii și președinții de Consilii Județene să fie aleși în două tururi de scrutin în cazurile în care aceștia nu vor obține 50%+1 în primul tur al alegerilor locale.

PMP militează pentru primari și președinți de Consilii Județene aleși în 2 tururi de scrutin, reprezentativi și cu o legitimitate crescută obținută la urne. PMP are în Parlamentul României cel mai avansat proiect de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin și este singurul partid parlamentar care a dorit în mod sincer revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Revenirea la două tururi de scrutin ține de sănătatea democrației” spune Viorel Botea, candidat PMP la Camera Deputaților.

Partidul Mișcarea Populară are în programul de guvernare inclus un punct care prevede mai multă transparență și digitalizare în administrația publică locală și centrală.

PMP are în Parlamentul României un proiect de lege pentru transparență totală în administrația publică locală și centrală. Acest proiect de lege prevede publicarea online a tuturor contractelor și facturile instituțiilor publice, pentru că doar așa putem opri risipa banilor publici. PMP susține depunerea și eliberarea actelor electronic și extinderea la nivelul fiecărei primării a posibilității plății online a tuturor taxelor și impozitelor prin programul www.ghiseul.ro. Interconectarea bazelor de date care aparțin instituțiilor publice și obținerea în format electronic a tuturor actelor necesare deschiderii unei firme sunt priorități ale viitorilor parlamentari PMP” spune Doruleț Iorga, candidatul PMP Brăila la Senat.

Un alt proiect susținut de PMP este acela de a se introduce referendumuri locale pentru împrumuturi mai mari de 5% din bugetul comunității.

Orice primărie care vrea să angajeze un împrumut ce depășește 5% din bugetul local va cere acordul cetățenilor printr-un referendum online. Românii nu mai pot continua să fie simpli spectatori, ei trebuie să fie parte a deciziilor care îi afectează în mod direct” spune Doruleț Iorga.

Candidatul PMP la Camera Deputaților, Viorel Botea, spune că în viitorul legislativ ar trebui să se voteze o lege de modificare a Codului Administrativ. Acesta susține modificarea Codului Administrativ prin eliminarea dispoziției care recunoaște dreptul folosirii limbii minorităților naționale și în unitățile administrativ-teritoriale unde acestea nu au o pondere semnificativă, dar și a obligației autorităților locale de a pune la dispoziția minorităților naționale formulare și texte administrative în format bilingv.

PMP propune consacrarea principiului colaborării loiale între autoritățile și instituțiile statului și unitățile administrativ-teritoriale.

O altă propunere a viitorilor parlamentari din partea PMP este interzicerea posibilității de a cumula mai multe tipuri de alegeri și referendumuri, în acord cu avizele Comisiei de la Veneția, precum și clarificarea statutului prefectului și subprefectului, care să fie recunoscuți ca demnitari politici.

O altă modificare a Codului Adminstrativ ar trebui să fie clarificarea regimului ordonanțelor de urgență și al angajării răspunderii Executivului, astfel încât Guvernele să nu mai poată abuza de aceste instrumente legale” este de părere Viorel Botea.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •