Politica

Camera Deputaților a votat azi pentru eliminarea obligativitatea plății apei de ploaie

Camera Deputaților a votat azi pentru eliminarea obligativitatea plății apei de ploaie

Camera Deputaților a aprobat azi, cu 285  de voturi ”pentru”, modificarea şi completarea articolului 36 a Legii 241 din 2006, privind Serviciul de alimentare cu apă şi canalizare, modificări inițiate de Vasile Varga, deputat PNL de Brăila.

Prin această modificare, consiliile locale vor putea adopta hotărâri pentru scutirea populației de la plata colectării, transportului, epurării și evacuării apelor pluviale, serviciile urmând a fi suportarea din bugetul local, în limita disponibilităților și a sumelor alocate cu această destinație. Demersul deputatului brăilean este un adevărat succes și îi scutește pe români de abuzurile operatorilor de apă și canalizare.

”Taxa pe apa de ploaie îi afectează pe toți consumatorii, care au semnalat tot felul de nereguli în modul în care aceasta a fost calculată, fie prin aplicarea unor coeficienți neconformi, fie prin utilizarea unor suprafețe inexistente în realitate. S-a ajuns la situații aberante ca brăilenii să achite apă de ploaie pentru luni în care nu a plouat sau au fost cazuri în care taxa pe apa de ploaie a fost mai mare decât valoarea apei menajere consumate. Au existat decizii diferite ale administrațiilor locale, au fost orașe unde apa de ploaie a fost eliminată din facturi, alți edili au invocat lipsa unui cadru legislativ. Au fost instanțe care au constatat abuzuri asupra consumatorilor, au fost instanțe care au decis că taxa poate fi eliminată. De acum, se poate acționa unitar, în sensul eliminării acestei taxe abuzive din toate facturile. Aștept ca primarul Dragomir să pună în aplicare această decizie la prima ședință a Consiliului Local Municipal Brăila, după ce legea va fi promulgată de președinte”, a explicat deputatul Vasile Varga.

Consiliile locale pot decide eliminarea taxei din facturi, iar aceasta va putea fi suportată de administrațiile locale. Deputatul brăilean are o singură nemulțumire, aceea că modificarea legislativă nu a trecut chiar în forma imperativă propusă inițial, prin care consiliile locale erau obligate să suporte plata colectării, transportului, epurării și evacuării apelor pluviale, ci lasă la latitudinea administrațiilor locale aplicarea legii.

Aprobarea acestor modificări reprezintă un succes, mai ales pentru un oraș ca Brăila, unde peste 10.000 de locuitori au semnat pentru eliminarea taxei pe apa de ploaie, în cadrul celei mai mari campanii civice desfășurate în oraș.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •