Cultura

Bomba, 7 mai 1910

Bomba, 7 mai 1910

balciul-electoral-interbelic

Ochiului de vultur al jurnalistului brăilean nu-i scăpau mişcările politice de la nivel central şi prezentarea spumoasă a unui eveniment perfect caragialian putea face deliciul cititorului de odinioară. În primăvara anului 1910, la Bucureşti, conservatorii făceau presiuni de tot felul în vederea dărâmării Guvernului liberal Brătianu. Bomba brăileană, cu simpatii vădit liberale, ne prezintă încercarea de puci a unui venerabil politician român, încercare sfârşită lamentabil şi taxată fără milă de gazetarii brăileni. Să vedem însă ce a vrut să facă P.P. Carp, căci despre el este vorba în articol, şi ce deznodământ a la Nae Caţavencu a avut toată povestea…

Un fiasco

Junimiştii (conservatorii, adică, n.n.), cu toate că anunţase un „mare congres” pentru ziua de 10 c. la Eforie, nu au ţinut decât o simplă şi sarbădă întrunire, rămânând ca anunţatul congres să se ţie la 2 Mai.

Trebuie să recunoaştem că această grupare politică a făcut sforţări disperate să concentreze pe partizanii săi din provincie, cari au fost aduşi în Capitală cu gogoşi ca acelea că guvernul se retrage dintr-un „moment în altul” şi că d. Petre P. Carp ar fi fost însărcinat cu formarea cabinetului, căci cetăţenii Capitalei nu prea au răspuns la apelul lor. Venise, cu alte cuvinte, fiind siguri că vor pleca guvernamentali…

După nişte discursuri apelpisite, după câteva banale rechizitorii la adresa activităţii legiferatoare a guvernului dlui Ion C. Brătianu, care au avut darul să excite pofta de scandal, dar nu să ridice entusiasmul celor prezenţi, s-a format un cortegiu, sau mai bine zis o bandă, în fruntea căreia s-a plasat d. Petre P. Carp, având la dreapta sa şi la stânga sa doui cunoscuţi agenţi electorali, şi secondat imediat de o ceată de bătăuşi pe sprinceană, armaţi cu tradiţionalele ciomege şi fluere.

Această bandă a parcurs Calea Victoriei, spre marea distracţie a publicului ce se plimba pe această stradă şi după ce a „protestat” prin huiduieli şi fluerături, s-a oprit la Clubul lui Vanicu şi d. Petre P. Carp a impus celor prezenţi să se retragă liniştiţi pe la casele lor, căci d-asa va face tot ce e omenesc posibil să vie la… guvern!

Un fel de revoluţiune republicană ca la Ploieşti, este?

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •