Fără a cădea pe o formă de patriotism local ieftin, să evidențiem faptul că spectacolele filarmonicii din Brăila, în care evoluează artiști născuți pe aceste meleaguri, reprezintă tot atâtea succese la public.
Este și cazul manifestării artistice din 22 februarie 2023 care i-a avut ca invitați pe Aurel Bălae, Alexandru Burcă și Teodor Buescu, alături de orchestra filarmonicii Lyra-George Cavadia. Adică un dirijor, un pianist și un violonist care au făcut primii pași în muzică la Brăila.
Aurel Bălae vine de la Iași, de la Opera Națională Română din capitala Moldovei. Domnia-sa a mai dirijat la Brăila, devenind un colaborator apropiat al filarmonicii brăilene. De alfel, se simte deja că între dirijorul Bălae și orchestra filarmonicii s-a realizat o bună “chimie”. În seara de 22 februarie, au fost interpretate lucrări de Händel, Bruch și Gershwin, adică muzică clasică în stil baroc, romantic și jazz. A fost o adevărată călătorie în timp prin lumea muzicii clasice de calitate. Nu e ușor să treci de la un stil muzical la altul, dar Aurel Bălae a dovedit cu prisosință că poate conduce orchestra prin toată istoria muzicii clasice de valoare.
Și Alexandru Burcă a mai susținut concerte la Brăila. Și el promovează cu multă convingere muzica de calitate, indiferent de gen. Cântă cu aceeași pasiune muzică clasică, jazz și muzică ușoară. În spectacolul amintit a interpretat la pian, cu mare succes, partitura solistică a celebrei piese muzicale, inspirată din jazz-ul anilor ’20, Rapsody in blue. Cu totul remarcabil la Alexandru Burcă este bucuria cu care cântă, bucurie pe care o transmite și publicului spectator.
L-am lăsat la sfârșit pe tânărul violonist Teodor Buescu, elev al liceului de Artă, Haricleea Darclee. Prin interpretarea la vioară a concertului de Max Bruch, Teodor Buescu și-a făcut debutul pe o scenă de concert. Am remarcat deja la Teodor Buescu curajul de a ataca un concert pe cât de frumos pe atât de dificil de interpretat. Dar și capacitatea de a rămâne concentrat și în bună legătură cu orchestra. Să-i urăm succes tânărului interpret și să-i dorim să ajungă un mare violonist. Și, în această calitate, să nu uite de orașul natal.
Am reținut și două aspecte neplăcute la concertul din 22 februarie. Mai întâi faptul că o parte din public aplaudă între părțile concertelor. Deși se anunță clar câte părți are concertul ce urmează, sunt spectatori care nu rețin aceste informații și aplaudă când nu trebuie. Aplauzele în timpul concertului deranjează atât pe dirijor, cât și pe solist, care sunt concentrați pe interpretarea în continuare a lucrării muzicale. Lucrurile se pot îndrepta cu puțină atenție din partea spectatorilor.
Al doilea lucru neplăcut este prezența unui domn fotograf care se plimbă prin sală în timpul concertelor, ba mai urcă și pe scenă din când în când. În orice sală de concert din lumea civilizată acest lucru nu este permis. Pe toată durata interpretării unei lucrări, trebuie evitată orice mișcare în sală. Deplasarea în sală e permisă doar în pauzele dintre concerte sau în caz de urgență. Nu e greu de înțeles că mișcările în sală și zgomotele aferente deranjează atât pe interpreți cât și pe ceilalți specatatori. Dar și acest lucru se poate rezolva cu bunăvoință.
Spectacolele filarmonicii brăilene sunt din ce în ce mai bune, iar brăilenii vin în număr tot mai mare să le asculte. Marea majoritate se comportă exemplar, dar e timpul ca toți spectatorii să se ridice la înălțimea concertelor la care iau parte.
Dan Rotaru