Evenimente

Atentie la hotii din locuinte in mediul rural!

Atentie la hotii din locuinte in mediul rural!
  Atentie la hotii din locuinte in mediul rural!
Numarul furturilor din locuinte in mediul rural a crescut

In ultima perioada, in atentia politistilor au intrat o serie de cazuri de furturi din locuinta si din curte, care au avut loc in mediul rural. In multe din aceste cazuri, in urma cercetarilor efectuate in teren de politisti, au fost identificati autorii si prejudiciile recuperate si predate partilor vatamate.

Politistii braileni reamintesc cetatenilor ca hotii profita de orice moment de neatentie sau neglijenta din partea lor si actioneaza cu rapiditate si precizie. Un mod de operare frecvent intalnit este acela al „prospectarii terenului” sub pretextul comercializarii diferitelor produse. Spunand cavand diverse „chilipiruri”, promovate ca articole absolut necesare in gospodarie la preturi foarte avantajoase sau sub pretextul ca doresc sa cumpere fie grane, fie bauturi alcoolice ori animale, presupusii comercianti patrund nu doar in curtea cetatenilor, ci chiar in casa acestora.
„De obicei, actioneaza in grupuri de doua-trei persoane, fiind in superioritate numerica fata de cetateanul care, cu buna-credinta, le deschide usa casei. Acestia sunt foarte atenti la bunurile care se afla atat in curte, cat si in locuinta, evaluand dintr-o privire potentialul victimal al celui vizat. Cu alte cuvinte, stiu exact ce vor sustrage si cand. Dacareusesc sa-l deruteze suficient de tare pe cetatean, cu intrebari sau explicatii despre obiectul tranzactiei, atunci actioneaza pe loc, sustragand bani sau obiecte de mici dimensiuni. Daca situatia nu le este „favorabila”, hotii urmaresc momentul in care proprietarul nu este acasa si revin pentru a sustrage diverse bunuri de valoare”, a declarat Jenel Sogor, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Braila (IPJ) .
Politistii atrag atentia cetatenilor sa nu confunde ospitalitatea cu naivitatea si sa tina poarta incuiata, chiar daca sunt acasa, sa evite discutiile cu agentii comerciali care practica sistemul de vanzari „din usa in usa” sau, daca accepta astfel de situatii, sa nu invite persoanele straine in curte sau locuinta si chiar sa le solicite un document de identitate. Atunci cand pleaca de acasa, pentru o mai lunga perioada de timp, este de preferat sa roage o persoana de incredere, un vecin sau o ruda, sale supravegheze locuinta.
Cetatenii sunt sfatuiti sa nu depoziteze in curte bunuri de valoare sau ambalajele acestor bunuri, sa nu discute cu persoanele necunoscute despre vecini sau despre bunurile pe care le au in casa.
Politistii recomanda, in special cetatenilor din mediu rural, sa nu pastreze sume mari de bani in locuinta, sa evite sa spuna daca au achizitionat bunuri de valoare, sa nu lase libere animalele, ci sa amenajeze curti speciale pentru acestea si, in masura posibilitatilor, sa lase aprinsa pe timp de noapte o lumina in curte.
„Oamenii trebuie sa inteleaga importanta adoptarii unor masuri elementare de protectie a propriilor bunuri pentru ca, inainte de toate, proprietarul este cel care trebuie sa dea dovada de responsabilitate, sa aiba grija de bunurile sale si sa nu lase paza acestora doar in seama Politiei”, a mai spus acesta.
Sarcina politistilor este de a identifica si sanctiona infractorii, insa paguba nu este intotdeauna recuperata de catre victima. Este motivul pentru care fiecare cetatean trebuie sa aiba grija de bunurile pe care le detine si sa-si protejeze proprietatile, prin masuri elementare de siguranta. Manifestand o conduita preventiva si responsabila, fiecare cetatean poate sa participe la protejarea proprietatii sale si, chiar, a intregii comunitati.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.